Naslovna Društvo Kako unaprediti rad lokalnih skupština – tema skupa Mreže sekretara gradova i...

Kako unaprediti rad lokalnih skupština – tema skupa Mreže sekretara gradova i opština

0
PODELI

Niš je domaćin trodnevnog skupa Mreže sekretara gradova, opština i gradskih opština. Trodnevni sastanak pomenute mreže ima za cilj praćenje primene propisa i razmene znanja i iskustava u izradi i primeni propisa i drugih pravnih akata lokalne samouprave, a u okviru današnjeg svečanog otvaranja učesnike je pozdravio predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Ovaj trodnevni skup Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje uz podršku Skupštine grada Niša, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Prva dva sastanka Mreže sekretara lokalnih skupština održana su u Beogradu i Novom Sadu.

Dobar i efikasan lokalni parlament od presudnog je značaja za svaki pravni sistem i preduslov za demokratiju. Lokalna vlast je najbliža građanima, mi smo od ključnog značaja u procesu građenja boljih uslova za život građana, što je i najvažniji prioritet u našem radu“, poručio je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Dr. Boban Džunić,foto:gp018

On je dodao da su sekretari značajan i bitan faktor u radu svih lokalnih parlamenata.

Oko sto sekretara lokalnih parlamenata prisustvuje svečanom otvaranju skupa, u okviru koga će se govoriti o javnom radu skupština, rodnoj ravnopravnosti i saradnji lokalnih skupština sa policijom.

Okupili smo sve sekretare skupština koji su zaduženi za rad i funkcionisanje lokalnih skupština. S obzirom na to da od njihove stručnosti zavisi rad skupština. Danas ćemo obraditi neke od tema koje su ključne, kao što je javnost rada, rodna ravnopravnost, i nadležnost lokalnih skupština prema Zakonu o policiji“, rekao je Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara za zastupanje SKGO-a.

Marko Tomašević,foto:gp018

Prva dva sastanka, koja su održana u Beogradu i Novom Sadu, imala su funkciju, pre svega, međusobnog upoznavanja i razmene iskustava, dok se u daljem radu očekuju konkretni potezi kroz inicijative, koje Stalna konferencija gradova i opština prosleđuje nadležnom ministarstvu.

Treći sastanak Mreže sekretara traje tri dana, a na njemu učestvuju sekretari skupština opština, gradova i gradskih opština, kao i eminentni stručnjaci iz oblasti prava, zaštitnici građana i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde