Naslovna Kultura Izložba Ester Milentijević 27.4.2023 u NKC-u – Spiritualna elastičnost – prostorne instalacije

Izložba Ester Milentijević 27.4.2023 u NKC-u – Spiritualna elastičnost – prostorne instalacije

0
PODELI

Ester Milentijević, rođena je 1973. godine u Beogradu.
Diplomirala i magistrirala Grafički dizajn na Univerzitetu u Prištini, Fakultet umetnosti.Od 2002. godine radi na Univerzitetu u Prištini, Fakultetu umetnosti sa privremenim sedištem u Zvečanu na katedri za Grafički dizajn. Član ULUS-a i ULUКiM-a.

Duh i izvori inspiracije Ester Zajmi Milentijević su kao reke ponornice zaronili u najdublje sfere spoznaje, ispitujući granice spiritualne elastičnosti, u traganju za Smislom. Da bismo dokučili smisao i poruke, koje osim lepote, sklada i originalnosti, nose ovi radovi, potrebno je da na početku protumačimo simbol sove u mitologiji i filozofiji.

Sova predstavlja čuvara drevnih znanja, ona vidi i u mraku, pri čemu se ne misli samo na noćnu tminu, već tama ovde ima dublje značenje i govori o znanjima. Sova ima sposobnost da predoseti buduće događaje, da vidi prošlost i budućnost, dajući im sasvim novu dimenziju. Sova je po svojoj prirodi usamljena ptica, aktivna je noću, a danju drema. Tišina je njeno okruženje i ta tišina je jako važna za otkrivanje naše prave prirode, na putu ka vraćanju sebi u svoje Ja.
Кoristeći simboliku sopstvene emocije vizueliziranjem kroz oblik, formu, liniju, površinu i boje, sova na ovim radovima dobija novo značenje. Ona postaje prenosilac sopstvenog, ali i tuđeg emocionalnog stanja koje se taloži unutar svakog bića.

Oblik na radovima predstavlja realnost, shvatanje smisla nastajanja, kao i položaj u prostoru. Sama reč OBLIК počinje slovom O zatvorenom formom koja može da predstavlja životni krug, ali i naše telo, naš hram, u kome se dešavaju transformacije i razvoj. Čulna opažanja i utisci, pažnja, strah, bes, stres, depresija, ali i ljubav, vera, nada, lakoća i radost postojanja, sve se to dešava u ovom hramu, gde se doseže unutrašnji mir i gde se oslobođamo od svih vezanosti, gde istinska spiritualna elastičnost predstavlja krajnji cilj.
Forma je ta koja predstavlja emocionalnu transformaciju, prostor u kome je skladište reakcija nastalih između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta.
Sublimacijom osnovne crvene i ahromatskih boja koje preovladavaju na radovima, Ester pokušava da isprovocira određene emocije i reakcije posmatrača. Belom predstavlja čistotu, jednostavnost, iskrenost, koja reflektuje snagu spektra, dok su autoritet i moć prikazani ahromatskom crnom. Sivu povezuje sa inspiracijom, postojanošću, zrelošću i kompromisom. Za dobijanje posebnog utiska života u punoj snazi, Ester koristi najtemperamentniju boju – crvenu – koja znači opstanak, snagu, toplinu, energiju, uzbuđenje,radost i ljubav…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde