Naslovna Sve vesti Niš Održana hitna sednica Skupštine, razlog vraćanje dva pašnjaka u državno vlasništvo

Održana hitna sednica Skupštine, razlog vraćanje dva pašnjaka u državno vlasništvo

0
PODELI

Na hitnoj sednici Skupštine Grada Niša našla se samo jedna tačka dnevnog reda, koja se odnosi na vraćanje dva pašnjaka u Gornjem Matejevcu i Jasenoviku u državno vlasništvo. Razlog hitnosti je taj što se izmene i dopune Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta mogu vršiti najkasnije do 30. aprila.

Izmenama i dopunama Programa, odnosno vraćanjem zemljišta u državno vlasništvo, postići će se unapređenje korišćenja zemljišta, kroz zakup, prema rečima predsednika Skupštine Bobana Džunića.

Ovim se postiže unapređenje korišćenja zemljišta, čime se postiže njihovo racionalnije i ekonomičnije korišćenje i doprinosi se prihodima, kako budžetu Srbije, tako i budžetu Grada Niša, na čijoj se teritoriji upravo nalazi ovo zemljište. Krajnji rok se precizira u Pravilniku o uslovima i postupku davanja u zakup na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koji je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede“, rekao je Džunić.

Dr.Boban Džunić,foto:gp018

Načelnica za imovinu Ružica Đorđević navodi da ovi pašnjaci i utrine nisu korišćeni shodno nameni, jer je zemljište državno i nije moglo biti dato u zakup.

Zakup se radi jedino javnim nadmetanjem koje sprovodi država preko lokalne samouprave. Uskoro ćemo imati javno nadmetanje kojim će to zemljište biti dato u postupak nadmetanja i omogućiće se svim pravnim i fizičkim licima da u postupku licitacije ostvare pravo zakupa, na ovim i drugim parcelama“, poručila je Ružica Đorđević.

Ružica Djordjević,foto:gp018

Ona je dodala da od zakupa ovog zemljišta, 40 procenata odlazi lokalnoj samoupravi.

Iz opozicije smatraju da je ova sednica, kao i sama odluka, nezakonita. Branislav Jovanović iz koalicije „Niš, moj grad“ navodi da ne postoji osnov za hitno održavanje ove sednice, jer ima mnogo prečih stvari. Prema njegovim saznanjima, na tim spojenim parcelama je planirana izgradnja solarnih panela.

Na toj parceli se nalazi nelegalni vojni objekat, ali neko izdaje taj objekat, gde se proizvode pečurke i uzima pare. Grad je izgubio 60.000 evra na toj lokaciji. Grad je trebalo da izdaje tu pećinu po cenama koje je Grad utvrdio za tu zonu. Objekat je od 600 metara kvadratnih, a on se izdavao za 200 evra, a trebalo je da se izdaje 1.200 evra, za 60 meseci, tu je Grad izgubio 60.000“, kaže Jovanović.

Branislav Jovanović,foto:gp018

On dodaje da je odluka nezakonita, jer je to nadležnost gradskih opština i da se na taj način uzima bogatstvo tih sela.

Predsednik Skupštine Boban Džunić je odgovorio da je sednica zakazana u skladu sa zakonom, statutom i Pravilnikom Skupštine Grada Niša. Dodao je i da gradske opštine nisu nadležne, jer se one samo brinu o tom zemljištu odlukom iz 1994. godine, a ne gazduju njime.

Miodrag Stanković,foto:gp018

Odbornik koalicije „Niš, moj grad“ Miodrag Stanković smatra da je trebalo da se pre ove sednice održi javna rasprava sa meštanima tih sela, dok predsednik Skupštine to smatra besmislenim.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde