Naslovna Društvo Sotirovski o gasovodu Niš-Dimitrovgrad: Više nego značajan, kako bismo spremno dočekali investitore

Sotirovski o gasovodu Niš-Dimitrovgrad: Više nego značajan, kako bismo spremno dočekali investitore

0
PODELI

Juče su počeli radovi na najzahtevnijem delu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, radi se ukrštanje budućeg gasovoda sa istočnim krakom Koridora 10. Gradilište kod Niša obišli su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sa ministarkom smo obišli nekoliko lokacija na kojima se radi gasna interkonekcija, koja iz pravca Bugarske dovodi gas, ali će takođe biti mogućnost, da taj gas koji dolazi, kasnije provedemo ka Severnoj Makedoniji. Imaćemo mogućnost nezavisnog gasnog snabdevanja iz drugog izvora. To će značiti za Niš, s obzirom na to da se jedna merna stanica, koju smo juče obišli, nalazi pored buduće industrijske zone, za koju će država zajedno sa Gradom opredeliti oko 5 miliona evra, kako bismo je sredili i opremili i spremno dočekali investitore koji žele da ulažu u grad Niš. Svako radno mesto nama znači, i taj gasovod je više nego značajan, jer investitori obično pitaju kako i na koji način nam stiže gas, da li obećavamo uredno snabdevanje gasom“, rekla je gradonačelnica.

Ona je dodala da je ovaj projekat veoma značajan za zaštitu životne sredine, i da Grad Niš podržava zamenu individualnih ložišta, koja najviše utiču na čistoću vazduha.

Godinama sarađujemo sa „Jugorosgasom“, gasovodna mreža u samom gradu se širi. Pre nedelju i po dana smo dobili 15 miliona dinara za zamenu kotlarnice u zgradi Rektorata, tako da ćemo ložište tog najvećeg zagađivača u gradu Nišu konačno zameniti gasovodnom infrastrukturom i omogućiti da dišemo čist vazduh“, dodala je Sotirovski.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska dugačka je 109 km, radovi su počeli januara 2022. godine, a rok za završetak radova je 13. oktobar 2023. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde