Naslovna Društvo Sajam zapošljavanja na Filozofskom fakultetu: Može li se s diplomom humanističkih nauka...

Sajam zapošljavanja na Filozofskom fakultetu: Može li se s diplomom humanističkih nauka do posla?

0
PODELI
Filozofski fakultet u Nišu organizovao je prvi Sajam zapošljavanja i profesionalne orjentacije. Studenti Filozofskog, ali i drugih fakulteta, imaju priliku da se upoznaju sa zahtevima i ponudama 29 poslodavaca. Biće priređene i radionice gde će studenti imati priliku da saznaju kako napisati svoj CV i najbolje se predstaviti poslodavcu.

Dekanka Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović kaže da fakultet pored diploma izdaje i dodatak diplomi, gde se upisuju sve aktivnosti i veštine, koje su studenti stekli.

Na ovom našem Sajmu će se predstaviti poslodavci, ali će biti i edukativnog karaktera. Poslodavci organizuju razne radionice, gde će svi naši studenti naučiti kako se treba predstaviti budućem poslodavcu, kako je najbolje napraviti svoj CV, i da vide šta je to što poslodavci traže od veština i znanja, da bi mogli da se upute u novu sferu rada, jer na dnevnom nivou imate promene i nove zanimanja“, poručila je Jovanović.

Natalija Jovanović, foto:gp018

Ona je dodala da je Filozofski fakultet prvi krenuo sa praksama, i da je saradnja kompanija i visokoobrazovnih ustanova neophodna. Pohvalila je saradnju i sa stranim ambasadama, uz čiju pomoć se veliki broj budućih studenata odlučuje da upiše brojne programe stranih jezika koje fakultet nudi.

Prema njenim rečima, Filozofski fakultet se prilagođava uslovima tržišta i zahtevima poslodavaca, pa se u tom duhu studenti pripremaju za rad u malim grupama i timovima, za liderstvo i kreativnost.

Aleksandar Milićević iz Regionalne privredne komore potvrđuje da na tržištu i te kako ima mesta za profile humanističkih i društvenih nauka.

Poslednjih nekoliko godina industrija se u gradu i oko grada razvija, dolaze novi investitori, domaće firme se razvijaju, i tu je potrebno da profili raznih tipovi budu zastupljeni. Filozofski fakultet sa ovim danas je postigao jedan korak dalje, jer je to povezivanje između fakulteta i privrede jako važno. Važno je da studenti, a veoma mi je drago da vidim ovoliku gužvu i veliko interesovanje, budu u prilici da vide šta je to što je potrebno privredi, i da privreda to posebno naglasi. Iako se nalazimo na fakultetu koji je u delu humanističkih nauka, to je dokaz da su i takvi profili potrebni novim kompanijama“, rekao je Milićević.

Aleksandar Milićević, foto:gp018

Studenti su saglasni da je ovo odlična prilika da na jednom mestu dobiju nove informacije o kompanijama koje nude praksu, stažiranje, ali i zaposlenje.

Ovo je za nas nešto novo, i mogu reći inovativno, a u isto vreme i korisno. Nemamo priliku da baš često na jednom mestu dobijemo ovoliko informacija. Samim tim je puno novih informacija gde se možemo zaposliti, gde možemo obavljati stručnu praksu, da stažiramo nakon fakulteta i to je za nas jako korisno, jer mnogi od nas ne znaju da je to za našu struku nije usko, već je jako široko i imamo mnogo više opcija, nego što sami znamo“, kaže Zvezdana Brajković, studentkinja treće godine pedagogije.

Zvezdana Brajović, foto:gp018

Miljana Petković, takođe studentkinja pedagogije, smatra da je ovaj Sajam prilika da shvate mogućnosti za koje nisu čuli, jer je njihova generacija, zbog pandemije korona virusa, bila uskraćena za mnoge pogodnosti koje pruža ovaj fakultet.

Miljana Petković, foto:gp018

Njihova koleginica Marta Ilić veruje da njihovu struku čeka svetla budućnost i da će se ubrzo nakon diplomiranja prilika za posao javiti. Ona bi volela da svoju karijeru započne u Ljudskim resursima, ali u opticaju su rad u školi ili u vrtiću.

Marta Ilić, foto:gp018

Sajam je prvenstveno namenjen profilima koji se školuju na Filozofskom fakultetu, odnosno svršenim i aktuelnim studentima svih nivoa studija.

Cilj Sajma je da se pomogne posetiocima da stupe u direktan kontakt sa poslodavcima, da uvide šta se traži i koje su im mogućnosti na tržištu rada, kao i da što lakše naprave prve korake u karijeri.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde