Naslovna Kultura Narodni muzej u Nišu obeležio 90 godina uz zahvalnost darodavcima

Narodni muzej u Nišu obeležio 90 godina uz zahvalnost darodavcima

0
PODELI
Od darodavaca je sve počelo, bez njih Niš ne bi imao muzej. Zbog toga je Narodni muzej u Nišu odlučio da 90 godina postojanja posveti Nišlijama i drugim ljudima, koji su odlučili da muzeju podare vredne predmete koji su se našli u kolekcijama numizmatike, arheologije, istorije umetnosti i istorije.

Svečanom otvaranju izložbe u Galeriji Sinagoga prisustvovali su i upravnici muzeja iz drugih gradova, a izložbu je otvorila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Direktorka Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac kaže da je namera ove izložbe da se ukaže poštovanje svima koji su omogućili formiranje i razvoj zbirki, ali i generacijama kustosa, koji su radili na zaštiti kulturnog nasleđa.

Muzej poseduje preko 48 hiljada eksponata, a veliki broj njih građani nemaju mogućnost da vide zbog nedostatka prostora. Crnoglavac veruje da Muzej zavređuje novu zgradu.

Naša istorija, kako grada tako i muzeja, je burna. Veliki broj građana, nažalost, ne zna da je Narodni muzej stradao 1944. godine u bombardovanju, i da smo doživeli sličnu sudbinu 1999. godine, kada je pogođen objekat u kome su bili depoi kada je oštećen veći deo eksponata. Mislim da zavređujemo zgradu, da pokažemo šta sve čuvamo, i šta sve ne možemo da pokažemo, zbog nedostatka prostora“, poručila je Vesna Crnoglavac.

Vesna Crnoglavac, foto:gp018

Autorka kataloga izložbe je viša kustoskinja, istoričarka Bojana Milenković, a na izložbi je zajedno radilo 14 kustosa Narodnog muzeja u Nišu.

Predmeti iz svih zbirki su zastupljeni, odnosno darovi, pokloni iz svih zbirki, zajedno sa pričom o darodavcima i o samim predmetima. Veliko blago koje se nalazi u našim depoima od danas je ovde pred posetiocima. Zastupljena je praistorija, antika. Pratili smo priču savremenog života i istoriju našeg grada i probali smo da istaknemo predmet kao ono što čini muzej, pogotovo predmet kao poklon. Da nije bilo poklona i darova Muzej bio bio značajno siromašniji“, rekla je Milenković.

Bojana Milenković, foto:gp018

Na izložbi je oko 160 eksponata iz različitih zbirki. Najznačajniji darodavci, od kojih je sve počelo, su osnivači Aleksandar Nenadović, Borivoje Gojković, Borivoje Popović, Rudolf Bratanić i Adam Oršić Slavetić.

Dragana Sotirovski je na svečanom otvaranju čestitala radnicima Muzeja na predanom radu i dodala da je Grad kupio parcelu za izgradnju nove zgrade Muzeja. Dodala je da za nekoliko nedelja kreće konkurs za izgled nove zgrade.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 10 do 17 sati radnima danima, a vikendom od 10 do 15 časova. Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde