Naslovna Društvo Traži se najbolja inovacija u Srbiji: Hoće li niški srednjoškolci ponoviti uspeh?

Traži se najbolja inovacija u Srbiji: Hoće li niški srednjoškolci ponoviti uspeh?

0
PODELI
Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje edukativnu i finansijsku podršku, a ovogodišnji početni nagradni fond je šest miliona dinara.

Rok za prijave za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u kategoriji „Realizovane inovacije“ i „Inovativno selo“ je 5. maj, dok je prijavljivanje za inovativne ideje, za srednjoškolske i studentske timove, završeno.

Ovo je 19. godina zaredom kako se ovo takmičenje održava. Povodom takmičenja održana je prezentacija u Naučno-tehnološkom parku, kojoj je prisustvovao i tim gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, koji je prošle godine osvojio takmičenje u svojoj kategoriji, a godinu dana pre toga, tim „Beehold“ je završio na drugom mestu u kategoriji „Realizovane inovacije“.

Iako je u osnovi takmičenje, ovo je zapravo jedna šansa za sve stanovnike Srbije, bez obzira na uzrast, pol, obrazovanje, da se nađu u jednom takvom skupu i da ponude šta imaju kao svoju inovaciju. Kroz učešće na takmičenja oni zapravo dobijaju znanja koja im omogućavaju da već sutra zakorače u preduzetničke vode i da kroz sticanje znanja obezbede sebi dovoljan kapacitet da mogu da budu na tržištu dovoljno konkurentni“, poručio je Dragan Povrenović, profesor sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine.

Dragan Povrenović, foto:gp018

Do sada je učestvovalo preko 10.300 učesnika u proteklih 18 godina. Svi prijavljeni takmičari prolaze obuke i stiču znanja koja će im pomoći da poboljšaju svoje inovacije, ali i znanja vredna za tržišnu borbu i realizovanje svojih invencija.

Povrenović je naglasio da mu je bilo zadovoljstvo gledati „Ekolim“ tim iz gimnazije „Bora Stanković“, kako je prošle godine bio dominantan na takmičenju. Dodao je da se nada da će krenuti putem pobednika među srednjim školama iz 2021. godine, koji su svojom idejom privukli privatni kapital, i obezbedili 100.000 evra od Fonda za inovacionu delatnost za realizaciju svoje ideje. Za sada su na dobrom putu.

Naša inovacija je solarni kolektor od recikliranih limenki, koja radi na bazi dogrevanja prostorija. Trenutno radimo na unapređivanju te ideje, prevođenju svega na engleski jezik, zato što nas u maju čeka evropsko takmičenje u Sarajevu“, rekla je Kaja Gavrilović, članica pobedničkom tima iz gimnazije „Bora Stanković“

Kaja Gavrilović, foto:gp018

Pored nje, tim čine i Jana Simić, Tatjana Živadinović i Rastko Petrović, a mentor tima je Ana Veljković.

Organizuje se takmičenje i u kategoriji „Inovativno selo“. Povrenović dodaje da time žele da ohrabre ljude sa sela, i da im pruže šansu da prikažu svoje inovacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde