Naslovna Društvo Ambasador Austrije u poseti Nišu: „Niš je postao važan grad za austrijske...

Ambasador Austrije u poseti Nišu: „Niš je postao važan grad za austrijske investicije“

0
PODELI

Kristijan Ebner, koji je bio šef kabineta Sebastijana Kurca dok je bio ministar spoljnih poslova, nedavno je stupio na funkciju ambasadora Austrije u Srbiji. Prilikom prve posete Nišu sastao se sa gradonačelnicom Niša i njenim saradnicima i sa počasnim konzulom Austrije u Nišu Goranom Jovanovićem.

U zanimljivom razgovoru, kako ističu i Sotirovski i Ebner, glavna tema je bila privreda i privlačenje novih austrijskih investitora u Niš.

Zanimljiv razgovor, s obzirom na to da Srbija u Austrija imaju odlične bilateralne odnose, i s obzirom na to da u Nišu posluje nekoliko austrijskih kompanija, i to vrlo uspešno. Imali smo prilike da danas razmenimo mnogo toga, kada su naše vizije u pitanje, šta ćemo i kako ćemo nadalje kad je u pitanju saradnja Austrije i samog Niša. Posebno mi je zadovljstvo što smo mogli da se pohvalimo, ne samo dobrom saradnjom sa austrijskim kompanijama, već i to što će „Palfinger“, kao važna investicija, vrlo brzo doći u naš grad“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Dodala je da je neophodno da se razvijaju avionske linije između Niša i Austrije, i nada se saradnji i u oblasti kulture i turizma.

Prvi utisak Kristijana Ebnera o Nišu je da je grad veoma energičan i zanimljiv, ali i moderan, jer u svojoj istoriji ima prvog ženskog gradonačelnika. On je istakao da je Niš postao važan grad za austrijske investicije.

Privilegovani smo što imamo vrlo aktivnog i uglednog počasnog konzula u gradu. To pokazuje koliko je Austriji važan ovaj grad i ovaj region. Imali smo vrlo dobar i zanimljiv razgovor o ekonomskim šansama za austrijske kompanije. Niš je postao važan grad za austrijske investicije, i Ambasada Austrije, sa mnom na čelu, pokušava da pojača ove investicije i da privuče nove austrijske investitore da dođu. Naučno-tehnološki park je jedan od poslovnih elemenata koje Niš nudi, i siguran sam da će ove nove prilike privući nove austrijske investicije“, poručio je Kristijan Ebner.

Kristijan Ebner, foto:gp018

On je dodao da u Austriji živi veliki broj srpskih državljana koji postaju pravi Austrijanci, ali, prema njegovim rečima, veliki broj mladih Austrijanaca dolazi u Srbiju, te bi trebalo poboljšati razmenu, na obostranu korist.

Kristijan Ebner je protekle četiri godine bio ambasador u Španiji, a na funkciju ambasadora u Srbiji stupio je u septembru 2022. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde