Naslovna Društvo Na Sajmu turizma u Nišu za sve ponešto, pa i za ljubitelje...

Na Sajmu turizma u Nišu za sve ponešto, pa i za ljubitelje uniformi, oružja, znački…

0
PODELI
Dušan Dolašević foto: GP018

Pored standardnih turističkih ponuda i aranžmana koje Sajam turizma u Nišu nudi, pažnju posetilaca privlači i štand udruženja „Via Antica“. Ljubitelji uniformi, oružja, znački, markica, starog novca i drugih starina mogu naći zanimljivu postavku i predmete kod niškog Udruženja za negovanje tradicije „Via Antica“.

Vojnička uniforma foto: GP018

Ovo udruženje poseduje preko 150 kompleta vojničkih, ali i policijskih i železničkih uniformi. Dok se ne pronađe mesto gde će ovi vredni kompleti biti izloženi, posetioci Sajma turizma imaju priliku da vide izložene uniforme iz Prvog svetskog rata u hali „Čair“ od danas do 1. aprila.

„Na sajmu smo izložili dve uniforme iz Prvog svetskog rata. Prva uniforma je redova, običnog vojnika, dok je druga uniforma višeg oficira koja je nošena u Prvom svetskom ratu i u Kraljevini Jugoslaviji. Na prvoj uniformi možemo videti Medalju dobrom strelcu, koja se dodeljuje istaknutim strelcima u okviru čete. Možemo da vidimo fušeklije, koje su izvorno austrougarske, zato što srpska vojska u samom formiranju nije mogla da ima kompletnu opremu pa se snabdevala oružjem i predmetima iz Austrougarske. S druge strane, možemo da vidimo i sablju koju nosi oficir Kraljevine Jugoslavije. Sablja je vrlo retka, jedna od prvih 15 koja je uvezena u Kraljevinu Jugoslaviju, proizvođača Solingen iz Nemačke“, rekao je Dušan Dolašević iz Udruženja „Via Antica“.

On je dodao da je cilj udruženja da kod mladih probude svest o očuvanju starih predmeta i srpske istorije, i da ukoliko imaju neke stare predmete, da ih čuvaju i održavaju.

„Tokom ovog sajma imaćemo i posetu osnovnih škola, tako da će školarci imati priliku da vide kako izgledaju predmeti, uz stručnu pomoć naših kolega, koji mogu da upute mlade u tematiku“, dodaje Dolašević.

Istoriski arhiv foto: GP018

„Via Antica“ sarađuje sa Istorijskim arhivom, a iz udruženja se nadaju da će tokom obeležavanja tri veka Niške tvrđave u saradnji sa Gradom i gradskim institucijama naći način da prikažu uniforme od perioda Prvog svetskog rata do danas, i kroz svojevrsnu galeriju.

Gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov navela je da sva udruženja imaju priliku da prijave na konkurs do 7. aprila, ukoliko žele da budu deo obeležavanja tri veka Niške Tvrđave.

Adriana Anastasov, foto:gp018

Udruženje „Via Antica“ 1. aprila organizuje Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Domu Vojske. U saradnji sa NURDOR-om biće organizovano prikupljanje novca za decu obolelu od raka. 4. Međunarodni sajam kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike biće otvoren u 9 sati i trajaće do 14 časova. Ulaz je 100 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde