Naslovna Društvo Savremenim tehnologija do bezbednijeg saobraćaja

Savremenim tehnologija do bezbednijeg saobraćaja

0
PODELI
U Naučno-tehnološkom parku u Nišu predstavljena je tehnologija izraelske kompanije „SerVision“, koja doprinosi bezbednosti u saobraćaju. Konferenciju je organizovao Srpsko-izraelski biznis klub i kompanije „SerVision“ uz podršku Naučno-tehnološkog parka.

Izraelska kompanija „SerVision“ je predstavila svoji visoko-tehnološku opremu za bezbednost u saobraćaju, što za Niš i Srbiju u ovom trenutku predstavlja dalju budućnost. Ova kompanije je lider u svojoj oblasti u Izraelu.

Kako navodi Dragan Milošević Master, Niš će pokušati da primerom njihove dobre prakse to prenese u naše uslove u Srbiji i time poveća bezbednost u saobraćaju. Iako je Srbija ispod proseka Evropske unije u ovoj oblasti, on smatra da Srbije može da dostigne zadovoljavajući nivo.

Dragan Milošević Master, foto:gp018

Konferenciji je prisustvovao ambasador Izraela Jahel Vilan, koji je rekao da je ova konferencija pretvaranje prijateljstva Srbije i Izraela u nešto konkretno.

Srećan sam što danas radimo deo onoga što već dugo govorim, što veliko prijateljstvo Izraela i Srbije pretvaramo u konkretne stvari koje će koristiti ljudima i iz Srbije i iz Izraela. Dakle, ovo je predstavljanje kompanije „SerVision“ i njihovo otvaranje poslovanja na Balkanu, koje kreće iz Niša i Srbije. Siguran sam da je ovo samo još jedan korak napred u ovom odnosu između nas, Izraela i Srbije“, poručio je Vilan.

Jahel Vilan, foto:gp018

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu i direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu otkriva da će patenti ove kompanije eliminisati mrtve uglove tokom vožnje, ali i meriti procenat alkohola u krvi vozača.

Ovim će se eliminisati mrtvi uglovi, kako prednji desni, tako posebno zadnji desni. Imaćemo prilike da vidimo jedan patent, jednu zaista inovativnu stvar, kako se otiskom prsta utvrđuje procenat alkohola u krvi, sa sigurnošću između 96 i 97 procenata, čime će odgovorni vozači moći sami sebe, bez potrebe da nas koriguje saobraćana policija, upozoriti. Verujemo da će u nekoj narednoj fazi biti mogućnost da onaj ko nije kadar za vožnju i ne seda za volan“, kaže Nikolić i dodaje da je ovo najbolji primer transfera znanja visokih tehnologija, inovacija u samu privredu.

Aleksandar Nikolić, foto:gp018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski smatra da Niš zaostaje za gradovima Evropske unija, i da mora da ubrza primenu najnovijih tehnologija.

Zaostajemo za gradovima Evropske unije, ali svaki dobar primer, odnosno primer dobre prakse je nama jako važan. Mogu da se pohvalim da smo mi za kratko vreme učinili nešto što dosta nismo imali, sada imamo. Počev od uvođenja praćenja svih autobusa u gradskom saobraćaju, uvođenjem NiKartice, kojom naši sugrađani mogu da prate red vožnje, autobuse koji se kreću od tačke do tačke, da plaćaju kartu preko mobilnih aplikacija, sve su to mali pokušaju da se približimo savremenom svetu“, navodi gradonačelnica.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Podsetila je da je Niš krenuo sa „smart sistemom“, kojim se meri vodostaj reka, saobraćajna gužva i kvalitet vazduha. Prema njenim rečima to je daleko od standarda evropskih zemalja i neophodno je izdvajati još sredstava.

Vukašin Grozdić, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, kaže da je Niš grad naprednih tehnologija. Pohvalio je i učešće Univerziteta, koji je nosilac aktivnosti u oblasti informacionih tehnologija.

Vukašin Grozdić, foto:gp018

On je dodao da je saradnja Naučno-tehnološkog parka i niških fakulteta dobar model, kojim se spaja nauka i privreda i ideje mladih. Najavio je da uskoro kreće druga faza toj projekta, odnosno izgradnja druge zgrade NTP-a u Nišu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde