Naslovna Društvo Održana kampanja „Uspori, život te čeka“ u Nišu, brza vožnja vodeći uzrok...

Održana kampanja „Uspori, život te čeka“ u Nišu, brza vožnja vodeći uzrok stradanja u saobraćaju

0
PODELI
Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je danas u Nišu kampanju „Uspori, život te čeka“. U sklopu kampanje održane su razne aktivnosti i tribina za mlade u zgradi Univerziteta u Nišu. Takođe, organizovana je i nagradna igra, a nagrade su pet bicikli.

Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja navodi da kampanja nije slučajno započeta u Nišu. Kaže da je čak 21 osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama u 2022. godini u Nišu.

Kampanja je pokrenuta u Nišu s razlogom, jer je 21 osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama u 2022. godini i upravo je brzina bila jedan od glavnih razloga zašto su ti životi izgubljeni u saobraćajnim nezgodama. Ovde u Nišu je problem i stradanje pešaka. U prethodnih pet godina čak 27 pešaka je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, što čini preko trećine svih stradalih u saobraćaju u Nišu, a to je povezano sa brzinama kojom se kreću vozila i naša poruka je da poštuju pravila i propise za ograničenje, a posebno u zonama škola gde je ograničenje na 30 kilometara na čas“, rekao je v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Branko Stamatović, foto:gp018

Stamatović dodaje da je svaka treća nezgoda, koja za posledicu ima smrt, rezultat neprilagođene brzine, jer vozači misle da će vozilo stati u mestu pri kočenju.

U sklopu kampanje organizovan je sastanak sa Savetom za bezbednost u saobraćaju na temu unapređenja bezbednosti saobraćaja u Nišu.

Održana je i tribina sa studentskim parlamentima u rektoratu Univerziteta u Nišu, a tema je bila bezbednost mladih u saobraćaju. Govorilo se i o opasnosti upotrebe alkohola i droga prilikom vožnje. Prošle godine 127 mladih života je izgubljeno u saobraćajnim nezgodama.

Tribina je bitna da postanemo svesni, zato što nismo svesni posledica, mladi moraju da smanje ludost i dokazivanje. Važno je da studenti imaju svest o tome koliko je važno poštovati pravila. SKONUS i studentski parlamenti podržavaju ovakve akcije i ovo je treća tribina koja se održava za bezbednost u saobraćaju“, poručila je Ema Nikolić sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.

Ema Nikolić, foto:gp018

Mihailo Milovanović, student Pravnog fakulteta, svojim vršnjacima je poručio da se odupru pritisku svog društva i da voze odgovorno.

Mladi smo pa nas vuče društvo, koje traži bržu vožnju. Oni misle da su mladi da imaju brže reflekse i da će se snaći, pa se ipak desi svašta. To je sve do vaspitanja i mentalnog sklopa. Moj mentalni sklop je takav da ja imam odgovornost prema drugim vozačima i učesnicima u saobraćaju i to mi ne dozvoljava da vozim iznad dozvoljene brzine“, kaže Mihailo.

Mihailo Milovanović, foto:gp018

Održana je i nagradna igra sa Stefanom Nevistićem, pobednikom „Survivora“ iz 2022. godine. Mladi učesnici su mogli da osvoje pet bicikli i druge vredne nagrade.

Kampanja „Uspori, život te čeka“ će biti organizovana u još četiri gradova u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde