Naslovna Kultura Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade (uži izbor)

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade (uži izbor)

0
PODELI

Ove godine će biti dodeljena po sedmi put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu (pod nazivom „Maleni cvet“), objavljenu na srpskom jeziku u 2022. godini.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić / Dejan Aleksić (podela nagrade), Srđan Tešin / Aleksandra Jovanović (podela nagrade) i Zlatko Vasić.
Žiri radi u sastavu: Prof. dr Danijela Кostadinović (Niš), profesor književnosti za decu, Dr Milica Aleksić (Vranje), profesor književnosti za decu, i Srđan V. Tešin (Кikinda), prozni pisac i pesnik. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu 29. marta. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano tokom aprila ili maja ove godine.

Zoran Vasić,prošlogodišnji pobednik, foto:NKC

*
Na konkurs je pristiglo 26 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske.
U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2022-oj godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

Jelena Angelovski, “Mika”, Službeni glasnik, Beograd
Srđan Anđelić i Tanja Stevanović, “Eva i njen Roksi”, Laguna, Beograd
Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna”, Službeni glasnik, Beograd
Duško Domanović, “Navrh dima iz dimnjaka”, Pčelica, Čačak
Bojan Ljubenović, “Tajne dedinog kofera”, Laguna, Beograd
Nikoleta Novak, “Superheroj iz komšiluka”, Pčelica, Čačak
Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)”, Laguna, Beograd
Vojislav Todorović, “Bajka o bajalicama”, Laguna, Beograd

*
Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde