Naslovna Kultura FRANKOFONA PESMA – FINALE U NIŠU, 25. MARTA 2023.

FRANKOFONA PESMA – FINALE U NIŠU, 25. MARTA 2023.

0
PODELI
Takmičenje u izvođenju pesama na francuskom, održaće se ove godine 19. put zaredom u Nišu, ovog puta u Narodnom pozorištu Niš u subotu 25. marta sa početkom u 14 sati.

U okviru marta – meseca frankofonije i ove godine biće organizovano 19. takmičenje Frankofona pesma – za koje vlada veliko interesovanje među mladima koji vole da pevaju na francuskom jeziku.

Veliki broj kandidata od 13 do 28 godina prijavio se za učešće na ovom takmičenju koje je otvoreno isključivo za pevače amatere, a uslov je da nemaju državljanstvo nijedne od frankofonih zemalja. Nakon tri polufinala – koja su se 4. marta održala istovremeno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, odabrani su finalisti koji će nastupiti na završnom takmičenju koje će se održati u Nišu.

Iz svakog grada odabrano je po dva ili tri finalista u dve kategorije – juniori (13 do 17 godina) i seniori (18 do 28 godina), te će u finalu u Nišu nastupiti 14 kandidata. Takmičari i takmičarke nastupaju sa istom pesmom koju su izvodili tokom polufinalne selekcije. Publika će uživati u izvođenju pesama Edit Pjaf, Vanese Paradi, Aznavura, Indile, Celin Dion, Lare Fabian i mnogih drugih, uglavnom savremenih pevača i pevačica koji vladaju frankofonom muzičkom scenom.

Kandidati i kandidatkinje nastupaju pred žirijem koji čine profesionalci iz oblasti muzike i francuskog jezika. Ocenjivaće se: interpretacija, kreativnost, izbor i originalnost pesme, vokalne sposobnosti, izgovor francuskog jezika i ponašanje na sceni. Najbolje očekuju vredne nagrade: prva nagrada u kategoriji juniora je Zvučnik Beats, a za kategoriju seniora tablet IPad.

Ovo finale organizuje Francuski institut u saradnji sa Međunarodnom organizacijom frankofonije, frankofonim ambasadama u Srbiji i srpskim partnerima kao što su Narodno pozorište u Nišu, Studentski kulturni centar Niš i Simfonijski orkestar Niš.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde