Naslovna Društvo Sotirovski: Takse za izgradnju novih zgrada na Medijani povećane gotovo tri puta

Sotirovski: Takse za izgradnju novih zgrada na Medijani povećane gotovo tri puta

0
PODELI
Izgradnja zgrade foto: Grad Niš

Ako investitori odluče da izgrade objekat u centralnoj opštini Medijane moraće da izdvoje značajno veća sredstva za plaćanje taksi. Cena će biti povećana maksimalno koliko dozvoljava zakon. Iz Grada navode da je cilj ovakve odluke da se investitori demotivišu da svoje objekte podižu u centru grada, već da se odluče za neki drugi deo grada.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Ovom odlukom želimo da investitore, koji žele da grade u centru grada, maksimalno odbijemo. Ako je neko spreman da plati tu cenu, koja će sada biti maksimalna, nekoliko puta veća u centralnoj opštini Medijana, nego što je u Panteleju ili Paliluli, na obodu grada, neka plati. O tome mnogo razmišljamo i razgovaramo sa Komisijom za planove, s obzirom na to da je praksa pokazala da po dobijanju upotrebne dozvole investitor koji sve vreme tokom dobijanja lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole ima u planu svoja parking-mesta. Po dobijanju dozvole pretvore ih u lokale i na taj način „izigra“ zakon i Grad“, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Grad radi na planiranju izgradnje podzemne garaže, ali Sotirovski smatra da to neće rešiti probleme s parkingom, koji nastaju na ovaj način.

Cena taksi za izgradnju po kvadratnog metra u prvoj poreskoj zoni je iznosila 7.700, dok će ovom odlukom cena po kvadratnom metru biti 21.762 dinara. Prvoj poreskoj zoni je nedavno dodata druga zona, koja je obuhvatala deo grada oko tržnog centra „Delta planet“.

Goran Zdravković foto: GP018

„Trenutno je na teritoriji Grada Niša prosečna cena stana 145 hiljada dinara po kvadratnom metru. Cena je dobijena na osnovu ugovora realizovanih prodaja stanova, spominjem to zato što je to osnov za formiranje cena po zonama. Inače, sada je spojena prva i druga zona, u jednu, shodno onome što je uradila Lokalna poreska uprava i formirala zone za plaćanje poreza na imovinu. Konkretno, prva zona je do sad za stanovanje, sa toplifikacijom, po kvadratnom metru bila 7.700, a u drugoj zoni 7.200. Zone su spojene i sada je cena po kvadratnom metru 21.762 dinara“, kaže Goran Zdravković, v. d. načelnik Gradske uprave za građevinarstvo.

Sotirovski dodaje da ostaje veliki problem urušenih zgrada, zgrada sklonih padu. U centru grada je više od 10 objekata koji su skloni padu. Takođe navodi da postoji mogućnost da Građevinska inspekcija naloži rušenje objekata o trošku tih vlasnika, ili će Grad biti primoran da donese određenu taksu, koju će vlasnici tih objekata morati na godišnjem nivou da plaćaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde