Naslovna Sve vesti Niš Izmene planskih dokumenata privukle najveću pažnju odbornika na sednici Skupštine

Izmene planskih dokumenata privukle najveću pažnju odbornika na sednici Skupštine

0
PODELI
Na današnjoj sednici Skupštine Grada Niša najveću pažnju odbornika su privukle tačke dnevnog reda koje se tiču izmena planskih dokumenata. Izmene, dopune i odluke se konkretno tiču Otvorenog tržnog centra (OTC), Novog Niša i područja severno od Bulevara Svetog Pantelejmona.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša navodi da se ovim planskim dokumentima predviđa izmena i dopuna plana Novog Niša u pogledu obavezivanja investitora da na tom području izgradi objekte javne namene.

U tom planskom dokumentu uvodi se u saglašavanje i jedna novina u planiranju, tj. zona mešovite namene, koja se dalje razrađuje planom detaljne regulacije i budući investitori se obavezuju u tim zonama grade objekti javne namene, sportskog sadržaja, zelenih površina i tako dalje. U šestim izmenama i dopunama se nalaze tri lokacije od ukupno sedam, koliko je predviđeno generalnim urbanističkim planom. To je zona na prostoru Novog Niša, zona na prostoru OTC-a i zona iznad „Vulkana“ prema Nišavi. Sve tri zone mešovite namene razrađivaće se planovima detaljne regulacije“, poručio je Grmuša.

Ivan Grmuša, foto:gp018

On je dodao da je doneta i odluka o izradi planova za Novi Niš i oblasti iznad Bulevara Svetog Pantelejmona.

Na današnjoj sednici Skupštine, doneta je odluka o pristupanju izradi plana za detaljne regulacije za Novi Niš. Takođe, nalazi se i odluka o izradi plana detaljne regulacije severno od Bulevara Svetog Pantelejmona, uz obavezu da se na tom prostoru planira objekat osnovnog obrazovanja, objekat predškolske ustanove i parkovska površina sa mogućnošću izgradnje verskog objekta“, dodao je Ivan Grmuša.

Odbornik koalicije „Niš moja grad“ Branislav Jovanović navodi da sadašnja gradska vlast kasni sa odlukama o izgradnji škole, vrtića i pijace na Panteleju.

Pričamo stalno da oni nemaju planska dokumenta za Palilulu i Pantelej. Oni tek sada razmišljaju je gde će da se grade škola, vrtić, pijaca i crkva. Mi smo im napravili sve ulice, bulevare, mostove, povezali Pantelej sa centrom grada, a oni jadni i dalje posle 12 godina tumaraju, ne znaju kako da unovče Somborski bulevar koji je zlata vredan, koji je povezan sa auto-putem“, kaže Jovanović.

  • Branislav Jovanović, foto:gp018

Njegov koalicioni kolega Miodrag Stanković kaže da oni neće podržati ove izmene jer je neophodno da se uradi strategija zaštite od poplava i procena uticaja na životnu sredinu.

Skrenuo sam pažnju na to da se više godina unazad dešavaju poplave na području opštine Palilula. Pitao sam da li ove izmene uopšte sagledavaju taj problem i da li aktuelna vlast razmišlja na koji način da sprečimo poplave u nekom budućem vremenu, nisam dobio odgovor. Zbog toga nećemo podržati ovakve izmene. Smatram da je neophodno uraditi strategiju dugoročne zaštite od poplava. Takođe je važna procena uticaja na zaštitu životne sredine. Ono što je važno kada vidimo kako će to uticati na zaštitu životne sredine, ovaj plan nije ni to dotakao, tako da je on i sa te strane jako diskutabilan“, rekao je odbornik koalicije „Niš moja grad“ i zatražio da se uradi analiza svih poplavljenih područja i kuća i da se nadoknadi šteta.

Miodrag Stanković, foto:gp018

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za urbanizam je dodao da je u Zavodu u prethodnoj godini povećana efikasnost za više od 50 odsto i da je u prošloj godini usvojeno 14 planskih dokumenata.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde