Naslovna Kultura „Nišvil“ zvanično ostaje u Nišu, festival otvara Roberto Fonseka

„Nišvil“ zvanično ostaje u Nišu, festival otvara Roberto Fonseka

0
PODELI
Uprkos najavama „Nišvila“ o promeni lokacije zbog nedovoljne finansijske podrške Grada, ovaj internacionalni džez festival ostaje u svom gradu. „Nišvil“ džez festival počinje 4. avgusta i trajaće do 13. avgusta, a glavni program počinje 10.

Danas su gradonačelnica Dragana Sotirovski, ispred Grada Niša, i Ivan Blagojević, ispred „Nišvil fondacije“, potpisali ugovor o saradnji za 2023. godinu.

„Finansijski se polako, ali sigurno vraćamo na ono vreme pre korone. Ove godine Grad Niš je izdvojio 35 miliona dinara, za finansiranje ovog programa, koji nas očekuje tokom letnjih meseci, što je za 11 miliona više nego prošle godine. Finansijski bolje stojimo ove godine, imali smo mogućnost da ovu manifestaciju, koja je vrlo značajna za grad, i finansijski bolje podržimo. Verujemo da će narednih godina biti više para za „Nišvil“ koji je postao brend Niša i od koga naš grad ne odustaje“, rekla je gradonačelnica i navela da će Grad pokušati da obezbedi pomoć i javnih preduzeća i privatnih kompanija.

Dragana Sotirovski, foto: gp018

Pozorišni program počinje 4. avgusta, a zatim i filmski, ali i program posvećen Šabanu Bajramoviću. Glavni program počinje 10. avgusta, a posetioce očekuje 900 izvođača, 300 programa, sve to na 16 bina.

„Vratili smo se u normalan kolosek podrške Grada. Nesporazumi uvek postoje, ali naša je obaveza zbog ljubavi prema gradu da sve te nesporazume prevazilazimo i mislim da ih neće imati ubuduće. „Nišvil“ će vraćati Gradu tako što će puniti hotele, smeštaje i pomagati da u tom mesecu Niš živi evropskim načinom života. Imaćemo zaista težak zadatak, da mimo ovih 35 miliona dinara prikupimo još 53,2 miliona jer „peglamo“ i propuste iz prethodnih godina“, izjavio je direktor „Nišvila“.

Ivan Blagojević, foto:gp018

On je dodao da je namera festivala da se vrate programi koji su privremeno bili ugašeni, pre svega književno-poetski program. Letnja pozornica će biti upotrebljena za omaž njuorleanskim džez marš-bendovima, a srpski i romski orkestri sa juga Srbije biće deo tog programa.

„Nišvil“ će biti prisutan i na Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u hali „Čair“. Ipak, glavna promocija će biti održana u Sofiji i Skoplju, kroz promotivne ture.

Festival će otvoriti kubanski džez pijanista Roberto Fonseka. Nastupiće još jedan sastav sa Kube, koji još uvek nije otkriven, zatim Ida Nilsen, basistkinja koja je nastupala sa Prinsom, čuveni bubnjar Antonio Sančez, koji je radio muziku za film „Čovek Ptica“, sastav Funkbots i mnogi drugi.

Blagojević je rekao da se radi i na dovođenju još nekih velikih imena, ali to neće biti lako zbog velikih honorara koji umetnici traže. On je dodao da je plan „Nišvila“ da se održi 140 koncerata, 20 pozorišnih predstava, 80 projekcija filmova i 60 različitih performansa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde