Naslovna Kultura Kinoteka Republike Srpske obeležila 30 godina izložbom u Istorijskom arhivu Niša

Kinoteka Republike Srpske obeležila 30 godina izložbom u Istorijskom arhivu Niša

0
PODELI

Izložbom „30 godina SRNA filma i Кinoteke Republike Srpske“ u niškom Istorijskom arhivu obeleženo je 30 godina postojanja ove kinoteke. Iz njene produkcije izašlo je 30 dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova. Pored izloženih 30 plakata, na kojima je prikazan razvoj Kinoteke Republike Srpske, prikazan je i tridesetominutni dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada“.

Nastala u vremenu teških iskušenja za srpski narod, ratne 1992. godine, kao SRNA film, od 2009. godine nosi današnji naziv Kinoteka Republike Srpske. Prva filmska producentska kuća Republike Srpske danas potpisuje 30 dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova koji su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima i koji po oceni filmskih kritičara nose oznaku „antiratni“.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović ističe da njihovi filmovi ne glorifikuju vojsku, političare, ni generale već su potpuno antiratni.

SRNA Film je tokom rata snimio dosta dokumentarnih filmova čija je glavna karakteristika da su oni potpuno antiratni filmovi. To nisu filmovi koji su glorifikovali vojsku, ni političare, ni generale, nego su govorili o nus-pojavama rata, odnosno o stradanju. Te filmske priče razume svako ko ih pogleda. Kada je rat završen snimani su i drugi filmovi, a tematika je uglavnom bila ratna, odnosno, posledice rata. Kinoteka je u poslednje dve i tri godine radile neke identitetske filmove, koji govore o trajanju i postojanju srpskog naroda na prostorima današnje Bosne i Hercegovine i sve je to sadržano u ovoj izložbi sa trideset filmskih plakata“, rekao je Snježan Lalović.

Snježan Lalović, foto:gp018

Ovu izložbu prati i dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada“, koji je prošle godine nagrađen na dva festivala u Srbiji, na „Martovskom festivalu“ i „Karlovci film festivalu“.

Foto:gp018

Priča je o jednoj holandskoj apotekarki koja je došla u ratnu bolnicu na Palama u nameri da donese humanitarnu pomoć, a ostala je do kraja rata u bolnici Koran pomažući ranjenicima, pacijentima i drugim ugroženim ljudima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde