Naslovna Društvo U Nišu održan prvi Kongres za trudnice – panel za buduće roditelje

U Nišu održan prvi Kongres za trudnice – panel za buduće roditelje

0
PODELI
U Oficirskom domu, u organizaciji Kluba beba, trudnica i mama organizovan je Kongres za trudnice sa ciljem podrške nacionalnim merama za podsticaj populacione politike i borbe za povećanje nataliteta.

Panel je podeljen na pet predavanja koja se tiču različitih faza trudnoće, porođaja i odgoja deteta. Predavanju su održali dr Petar Stojković, anesteziolog Tamara Petković, pedijatrijska sestra Suzana Đorđević, specijalista pedijatrije dr Ana Milenović i babica Jelena Prelić.

Ovaj panel je organizovao Klub beba, trudnica i mama, koji sedam godina nastoji da svojim predavanjima podstakne povećanje nataliteta. Priređuju i školice roditeljstva, koje mesečno pohađaju oko 20 polaznika.

„Nadamo se da će se situacija sa natalitetom poboljšati. Vidimo da u Nišu u poslednjoj godini ima sve više trudnica, što nas bodri, ali se nadamo da će u budućnost biti većih olakšanja za trudnice i da će biti još više trudnica i u Srbiji“, rekla je dr Vedrana Pavlović, potpredsednica Kluba.

Vedrana Pavlović, foto:gp018

Ona dodaje da je zadovoljna što i očevi, ali i drugi članovi porodice, prisustvuju njihovim predavanjima, jer smatra da i majka i otac imaju podjednaku ulogu u odgajanju dece.

Ovo udruženje je nastalo na inicijativu pedijatrijske sestre Melise Osmanović. Ona je snagu i energiju za ovaj poduhvat pronašla kada je rodila dete u 35. nedelji trudnoće.

„Moja inicijativa je nastala pre tačno sedam godina kada se rodilo moje dete u 35. nedelji i onda sam tada verovatno stekla neki utisak da je neka energija potrebna u gradu i državi. Sama sam pedijatrijska sestra po struci i odatle potiče ideja, od malog udruženja postali smo brend koji radi sedam godina u svim gradovima Srbije sa predstavništvom u Nišu“, kaže Melisa Osmanović, koja smatra da je budućim roditeljima neophodna direktna komunikacija sa stručnim medicinskim radnicima i da je dosta „gugl-lekara“.

Melisa Osmanović, foto:gp018

Predsednica Kluba beba, trudnica i mama dodaje da se finansijska pomoć porodiljama razlikuje od grada do grada, ali da je država u poslednje četiri-pet godine dosta napredovala u pogledu pospešivanja populacione politike.

Tijana Tošić, buduća majka dečaka, kaže da prisustvo na ovakvom predavanju dosta znači svim ženama, nebitno da li se radi o prvom ili drugom detetu. Dodaje da je uvek važno čuti nešto novo.

Tijana Tošić, foto:gp018

Klub beba, trudnica i mama je osnovan u Nišu, ali deluje u svim gradovima Srbije. Kongres za trudnice biće organizovan 21. aprila u Beogradu, 17. maja u Kragujevcu i 23. juna u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde