Naslovna Sve vesti Aleksinac Počinje obnova Hrama u Gornjem Adrovcu

Počinje obnova Hrama u Gornjem Adrovcu

0
PODELI
Hram u Gornjem Adrovcu foto: Eparhija Niška

U ponedeljak, 13. marta 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, paloga u boju sa Turcima 1876. godine.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je crkvu Svete Trojice foto: Eparhija Niška

Ovaj spomen hram predstavlja simbol zajedničke borbe srpskog i ruskog naroda za oslobođenje od Turaka podjarmljenih Slovena, i sećanja na sve one koji su pali u ovom plemenitom podvigu, među kojima je grof Rajevski jedan od najistaknutijih.

Preosvećeni Episkop je obilaskom hrama i hramovne porte, u pratnji tima eksperata, razmotrio predstojeće korake u procesu obnove celokupnog kompleksa, koja će biti pokrenuta u narednom periodu.

Među prisutnima su bili gospodin Miroljub Samardaković, profesor niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u penziji, gospodin Mile Veljković, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, gospodin Zoran Raičić, građevinski inženjer iz Niša i drugi.

U pratnji Njegovog preosveštenstva bili su i protojerej Dejan Arsić, sekretar EUO Eparhije niške, protojerej Bratislav Vukićević, arhijerejski namesnik aleksinački, jerej Aleksandar Lukić, nadležni paroh, kao i predsednik opštine Aleksinac, gospodin Dalibor Radičević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde