Naslovna Društvo Grad Niš podelio auto-sedišta mladim roditeljima naučnicima

Grad Niš podelio auto-sedišta mladim roditeljima naučnicima

0
PODELI
Danas je u Gradskoj kući pedesetak mladih roditelja naučnih radnika dobilo auto-sedišta za svoju decu. Sedišta je uručila pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković.

Ona se obratila okupljenim roditeljima i poručila je da ova akcija pokazuje podršku mladim naučnicima, poboljšanju prirodnog priraštaja i bezbednosti dece u saobraćaju. Svi fakulteti koji pripadaju Univerziteta u Nišu dostavili su Gradu spisak mladih roditelja.

Drago mi je da vidim mlade roditelje u ovolikom broju, što znači da je grad bogatiji za toliko novih beba. U sklopu unapređenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja danas smo organizovali podelu preko 50 sedišta za decu mladim naučnim radnicima sa svih fakulteta Univerziteta u Nišu. Brinemo o mladim stručnjacima, važno nam je da u ovom gradu nastavite svoj naučni rad i da ovde stvarate svoju porodicu. Brinemo i o bezbednosti naše dece i zato smo odlučili da ove godine u sklopu brojnih aktivnosti pomognemo i doprinesemo da deca budu bezbednija u saobraćaju“, poručila je pomoćnica gradonačelnice.

Vladislava Ivlović, foto: gp018

U sklopu dodele auto-sedišta, organizovano je i predavanje o bezbednosti dece, kao i demonstracija korišćenja auto-sedišta.

Prezentaciju je održao Marko Maslać, profesor strukovnih studija na akademiji Šumadija u Kragujevcu i šef Katedre za drumski saobraćaj. On je rekao da je zabluda da deca u saobraćaju najčešće stradaju kao pešaci, zapravo deca najčešće stradaju kao putnici u vozilu, za šta su direktno odgovorni roditelji.

Dečje auto-sedište je obavezni deo auto-opreme, za koji su roditelji zakonski i moralno dužni da koriste i obezbede svom detetu. Postoji velika zabluda da deca do 14 godina najčešće u saobraćaju stradaju kao pešaci. Deca najčešće stradaju kao putnici u vozilu, što predstavlja direktnu odgovornost njihovih roditelja koji ih prevoze“, rekao je Maslać.

Marko Maslać, foto: gp018

On je dodao da Niš ima nizak rizik stradanja dece u saobraćaju, ali zabrinjavajući podatak je da su se u 2021. godine dogodile saobraćajne nezgode gde su dva deteta smrtno stradala.

U zavisnosti od toga da li su auto-sedišta kombinovana, kakva je Grad Niš podelio danas, mogu se koristiti za uzrast dece od 15 meseci do 12 godina, odnosno dok dete ne dostigne visinu od 135 centimetara ili 36 kilograma po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde