Naslovna Kultura Uoči 70. Martovskog festivala 2023 u NKC-u projekcije prethodnih pobednika

Uoči 70. Martovskog festivala 2023 u NKC-u projekcije prethodnih pobednika

0
PODELI
Uoči 70. Martovskog festivala 2023, u sredu 15. marta 2023. godine u Maloj sali NКC-a, sa početkom u 19 sati, biće održana projekcija nagrađenih filmova sa ranijih festivala: najbolji kratki igrani film 2022 – „Olga“ i Gran pri za najbolji film festivala 2021. dugometražni dokumentarni film „Zaklinjem se“, uz predstavljanje dela autorske ekipe.

„Olga“ (27′), kratki igrani film
Režija: Vladimir Đorđević
Uloge: Branko Janković, Milica Stefanović, Srđan Petrović, Кatarina Кrstić

Nagrada za najbolji kratkometražni film na Martovskom festivalu 2022. godine

Olga je jedanaestogodišnja devojčica sa celebralnom paralizom koja živi u selu Zagora u istočnj Srbiji. Njan otac Jakov i majka Mira očajno žele da dobiju „zdravo“ dete. Iza sebe imaju tri neusepšne trudnoće koje su završavale spontanim pobačajima. Jakov, činjenicu da u kući ima „nevoljno“ dete smatra vrstom kazne. Čitav njegov svet, pogledi na život, motivacija, odnos prema Miri i Olgi, sazdani su iz njegovog osećanja da je kažnjen

„Zaklinjem se“ (86′), dokumentarni film
Režija: Nikola Dragović, Milutin Petrović

Gran pri za najbolji film Martovskog festivala 2021. godine

Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti. Film je zasnovan na materijalima iz 1991. godine, Predraga Bate Miloševića.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde