Naslovna Kultura Narodno pozorište slavi 136 godina premijerom predstave „San o zavičaju – neviđeno...

Narodno pozorište slavi 136 godina premijerom predstave „San o zavičaju – neviđeno folk snoviđenje“

0
PODELI

Datum 11. mart je veoma važan za teatar u Nišu. Tog datuma 1887. godine izvedena je prva predstava „Srpski ajduci“ Jovana Sterije Popovića u gostionici „Knez Mihajlo“. 136 godina kasnije Narodno pozorište Niš obeležiće svoj dan premijerom predstave „San o zavičaju – Neviđeno folk snoviđenje“.

Tri dana u jednoj seoskoj kafani. Ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije… U najkraćem siže je predstave „San o zavičaju – Neviđeno folk snoviđenje“, koji je zapravo podnaslov drame „Svrati reče čovek” Ivana Velisavljevića. Premijerno će u režiji nagrađivanog Milana Neškovića biti izvedena u subotu uveče, 11. marta od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Niš koje ujedno obeležava 136 godina postojanja.

Ovaj komad je napisan po motivima pesama Šabana Šaulića, ali nema suštinske veze sa pevačem, već sa likovima iz njegovih pesama. Režiser ističe da je specifičnost njegovih pesama što one poseduju dramsku strukturu i uvek pričaju neku priču, što nije tipično za folk pesme. Dodaje da poezija i pričanje komplikovanih priča u pesmama daje potentnost da se one insceniraju na bini.

Ova predstava, za razliku od teksta, koji je poetičan kakav jeste, on je ipak donekle komentar srpskog društva koje je ubogo, u problemu, u alkoholizmu, narkomaniji i vodi u jedan mrak i jedan pesimizam. Zajedno sa ovom autorskom ekipom i 11 glumaca uspeli smo da od ovakve priče napravimo jednu izuzetno optimističnu priču posle koje ne ostaje nikakav gorak ukus u ustima, a bavi se svim problemima koje je i pisac insinuirao pišući ovaj komad. Ta poetičnost sa ovim optimizmom čini da iz pozorišta izađemo ispunjeni i optimistični“, izjavio je Milan Nešković.

Konstantina Kola Vitasa tumači Marko Radojević, a lik Katarine glumi Maja Vukojević Cvetković. U glumačkoj ekipi su i Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović.

Oko Konstantina se dešava cela radnja, tačnije pored njega, on je učesnik svega toga. On je povratnik iz Amerike, koji se vraća u svoje rodno selo posle sedam godina. Da li je uspeo, da li je srećan i zadovoljan, to ćemo videti u drami. Nije lako igrati nekog ko se vraća nakon sedam godina i koji je mislio da je bolji od svoje okoline, bolji od svih. Konstantin je lik koji trpi radnju i sva dešavanja, i ta gradacija nije bila laka, nadam se da smo uspeli da dočaramo to“, rekao je mladi glumac.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović ističe da je 136 godina postojanja veliki jubilej i dodaje da se nada da će ovo pozorište narednu godinu dočekati sa izgrađenom Malom scenom.

Postojanje od 136 godina je veliki jubilej koji nas čini ponosnim i radosnim, i uliva strahopoštovanje prema svim generacijama koje su bile pre nas i generacijama koje će da dođu posle nas. U ovom trenutku verujemo da ostavljamo dobru bazu budućim generacijama, ne samo što se tiče izgradnje Male scene, što je dugogodišnji san, i ovog pozorišta i grada Niša i čitavog regiona“, poručio je direktor pozorišta.

U niškom Narodnom pozorištu je sve više predstava nove forme, kao što je „San o zavičaju“, koje će biti deo budućeg repertoara Male scene.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde