Naslovna Kultura PREMIJERA PREDSTAVE „PROSIDBA I MEDVED“ U PONEDELJAК U POZORIŠTU LUTAКA

PREMIJERA PREDSTAVE „PROSIDBA I MEDVED“ U PONEDELJAК U POZORIŠTU LUTAКA

0
PODELI

„Prosidba i Medved“ u režiji Meta Jovanovskog, nova je predstava na repertoaru Akademskog pozorišta SКC Niš. Ove dve Čehovljeve jednočinske komedije, pretočene u jednu predstavu, premijerno će biti izvedene u ponedeljak 13. marta u niškom Pozorištu lutaka u 20 sati.

Čajkovski kaže: “Znate li za velikog ruskog književnog talenta, Čehova? On je budući stub naše divne ruske književnosti.” Svako njegovo dramsko delo je izazov za svako pozorište, reditelja i glumca, navodi reditelj predstave Meto Jovanovski, bard jugoslovenskog glumišta.

On podseća da je Čehov jedan od vrhunskih svetskih dramskih velikana sa preko hiljadu savršenih kratkih priča i dramskih dela, sa divno osmišljenim događajima, zapletima i scenama. Dijalozi su, kaže, živi, sočni, komunikativni, a likovi markantni.

Pa tako, po želji mladih kreativaca iz Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, dve kratke dramske storije – Prosidba i Medved – pretočili smo u uzvišeni scenski život, sa namerom da ih približimo našim gledaocima i notirali neke zajedničke vrednosti kao svetsko kulturno nasleđe“, zaključuje Jovanovski.

“Prosidba” i “Medved”, šaljive igre u jednom činu Antona Pavloviča Čehova nam, kako kažu u Akademskom, pružaju raznolike likove – ljude iz naroda, stamene, srčane, koji se bore i zalažu za sebe, ljude oko sebe i ono što imaju.

„Videćemo gde će likove ovih jednočinki odvesti njihova srčanost, borba, tvrdoglavost i suptilonst u izabranim situacijama“, navode u pozorištu.

U “Prosidbi” igraju Uroš Stanković/ Milan Stamenković, Anđelija Mirović i Petar Ščepihin. U jednočinki “Medved” igraju Anđela Andrijević / Petra Nešić, Igor Ivanovski i Aleksa Stojiljković. Asistenti režije su Julija Petković i Aleksandar Stevanović, a muziku je radio Đorđe Marković.

Predstava će pretpremijerno biti izvedena u nedelju 12. marta u 20 sati, a premijera je zakazana za 13. mart u 20 sati. Oba izvođenja su u Pozorištu lutaka. Ulaznice se mogu kupiti na dan igranja predstave od 17 sati, po ceni od 250 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde