Naslovna Kultura Otvorena izložba „Žena“ u Istorijskom arhivu povodom Međunarodnog dana žena

Otvorena izložba „Žena“ u Istorijskom arhivu povodom Međunarodnog dana žena

0
PODELI
U holu Istorijskog arhiva Niš otvorena je izložba, jednostavnog, ali sveobuhvatnog i moćnog naziva, „Žena“. Posetioci će od 8. do 17. marta moći da vide fotografije žena od početka 20. veka do 80-ih godina dvadesetog veka, u različitim situacijama.

Fotografije smo birali iz naše čuvene zbirke fotografija, sa željom da na svim tim fotografijama budu žene u nekim različitima momentima svog života. Uglavnom su situacije u kojima su žene u istoriji, s obzirom na to da su se pripremale za slikanje, to nije kao danas samo se slikamo, nego su bile pripremljene u nošnjama i drugim svečanim odelima. S druge strane, želeli smo da prikažemo žene kao umetnice, kao radnice, što su mi i najdraže fotografije“, navodi ko-autorka izložbe i istoričarka Bojana Dašić.

Bojana Dašić/foto:gp018

Na fotografijama su predstavljene uglavnom žene iz Niša, ali i okoline. Izložba je zamišljena kao vremenska linija od perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pa do perioda socijalizma.

Posebna zamisao i ideja nam je bila da predstavimo žene, ne samo Niša već i okoline, ima fotografije iz Ražnja, Pirota i okolnih mesta. Želimo da se vidi, ne samo kako su žene izgledale, već i čime su se bavile, tako da imamo fotografije iz perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, učiteljice sa decom, fotografije iz perioda socijalizma, gde vidimo kako žene rade u laboratoriji. Imamo sportske fotografije, žene kao uspešni sportisti iz perioda 50-ih do 70-ih godina 20. veka“, izjavio je Boban Janković, ko-autor izložbe i arhivski savetnik u Istorijskom arhivu Niša.

Boban Janković/foto:gp018

Izložene su i fotografije i žena koje se nastale u ateljeima, pa se može uporediti i građanska nošnja sa svečanom i narodnom nošnjom žena iz tog perioda.

Direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović rekla je da je ova izložba čestitka Međunarodnog dana žena, koja slavi jednakost među polovima.

Ovom izložbom smo želeli našim sugrađanima da čestitamo 8. mart, da ih podsetimo da današnji dan nije samo jednakost među polovima, nego je današnji dan i rad, i nežnost, i ljubav, i pažnja, i podrška, i solidarnost, i hrabrost. Samo zajedno možemo da činimo dobra dela i da jedne druge pomažemo, kao što je ova izložba nastala saradnjom oba pola, nije je mogao napraviti samo jedan“, poručila je Snežana Radović.

Snežana Radović/foto:gp018

Izložba traje do 17. marta, svakog radnog dana od 8 do 15 časova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde