Naslovna Društvo Obeležen 8. mart u Savezu samostalnih sindikata grada Niša

Obeležen 8. mart u Savezu samostalnih sindikata grada Niša

0
PODELI
Žene se još uvek nisu izborile za ravnopravnost koliko god da to košta. Svaka žena koja se odluči da izađe iz kuće i da ne bude samo domaćica zna koliko je odricanja potrebno .

Mi nismo društvo koje može toj ženi da pomogne tako što će joj omogućiti javne usluge, čuvanje dece ili brige o starijim osobama, ono što je ženama u bogatijim društvima dostupno. Žena je svesna da će žrtvovati deo svog noćnog sna ako želi da se pored porodice ostavari i kao zaposlena, kazala je Olivera Bobić, predsednica Veća saveza samostalnih sindikata Niša koji je tradicionalno za 8.mart okupio predstavnice sindikata, članice veća i statutarnog odbora, novinarke kako bi zajedno obeležile Medjunarodni dan žena 8.mart.

Ona dodaje da su žene po statistici mnogo obrazovanije i uspešnije u školovnju, ali se kasnije mnoge „gube“ i svoje znanje ne naplaćaju zarad bolje egzistencije.

Žene moraju da imaju jednake mogućnosti, da merilo i znanje a ne pol bude merilo vrednosti i da postanu vidljivije u drušrvu.Godinama pričamo o tome koliko nas malo ima na rukovodećim mestima, koliko su nam male zarade, ali ove godine bi moralo da se potencira nasilje u porodici jer je samo za dva meseca devet žena izgubilo živote. Očigledno je da posle svih ovih kriza i svega što nas je snašlo imamo kao nacija i problem sa mentalnim zdravljem, a frustracije se ispoljavaju na nekome koje je najslabiji, a to su žene“, istakla je Bobić.

Olivera Bobić/ foto:gp018

Dodala je da imamo zakone koji su slični evropksim ali mnogi organi ne reaguju brzo i efikasno a na kraju se ispostavi da reaguju kasno.

Žene moraju same da urade nešto za sebe. Niko neće da se izbori za njih osim njih samih. Moraju da se bore da budu jednako plaćene kao muškarci za svoj rad. To nije tako ni u svetu ni kod nas.Nepojmljivo je da u javnom sektoru žene i muškarci za isto radno mesto imaju različite plate. Čak i kada ostanu duže da rade one retko traže da im se to plati, dok muškarci uvek naplate svoj prekovremeni rad“, zaključila je Olivera Bobić.

Katarina Mitrovski, lokalna gradska ombusmanka je kazala da je o ravnopravnosti žena potrebno da govorimo svakog dana i da podižemo svest kako žena tako i svih ostalih građana o tome koliko treba poštovati ljudska prava i prava žena.

Žene se najviše žale na nasilje u porodici, zlostavljanje na radu gde trpe mobing a često i seksualno zlostavljanje. Zbog toga je potrebno više raditi na podizanju svesti o tome kod žena i ohrabriti ih da to prijavljuju“, istakla je Mitrovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde