Naslovna Društvo Forum žena niškog SPS-a: Žene su temelj društva

Forum žena niškog SPS-a: Žene su temelj društva

0
PODELI
Na konferenciji Foruma žena Gradskog odbora Niš povodom 8. marta, ili kako se na konferenciji čulo, simbola levičarskog praznika, članice niškog SPS-a su poručile da je njihova partija jedina prava levičarska u Srbiji, i kao takva neće odustati od borbe za prava i jednakost žena.

Predsednica Foruma žena niškog SPS-a je podsetila na aktivnosti koje je ova partija preduzela povodom poboljšanja statusa žena u Srbiji.

Realizovali smo niz preventivnih i promotivnih aktivnosti, koje se tiču žena, a u skladu sa programom i ciljevima naše partije. Jedna od važnih aktivnosti je zaštita žena od porodičnog nasilja, koje je eskaliralo, posebno ove godine. Za samo par meseci je devet žena izgubilo živote u porodičnom nasilju. Kroz naše aktivnosti smo htele da žene na neki način upoznamo da prepoznaju nasilje, da ih informišemo kome da se obrate, da ih povežemo sa institucijama koje rade na zaštiti žena žrtava nasilja“, rekla je Javorka Ranđelović.

Javorka Ranđelović/foto:gp018

Ona je dodala da je Forum žena organizovao i tribine posvećene očuvanju porodičnih vrednosti, ali i bezbednosti dece na internetu. Pružale su kako materijalnu, tako i psiho-socijalnu pomoć ženama, naročito samohranim majkama sa više dece u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Marija Ranđelović, gradska većnica za obrazovanje i potpredsednica SPS Niš navodi da žene danas jednako, a možda i dominantnije u nekim oblastima, kao što je slučaj sa obrazovanjem, učestvuju u određenim oblastima života.

Međunarodni dan žena treba da služi za ponos svim ženama, iako one često obeležavajući ovaj praznik nisu ni svesne koliko je on značajan. Od 1909. godine, kada su se žene na Zapadu izborile za neka svoje prava, od kraćeg radnog vremena, mogućnosti zapošljavanja, za jednako obrazovanje do danas, kada žene jednako, možda i dominantnije učestvuju u svim segmentima države od izvršne, zakonodavne do sudske vlasti. Nismo svesni koliko je taj put bio težak“, izjavila je Marija Ranđelović.

Dr. Marija Ranđelović/foto:gp018

Na konferenciji se obratila i potpredsednica Foruma žena Jelena Mitrovski. Ona je rekla da se SPS uvek zalagao za smanjenje razlika među polovima u društvenom i ekonomskom statusu, kao i za potpuno izjednačavanje muškaraca i žena u svim sferama života. Za kraj je poručila da socijalisti nikada neće odustati od borbe za ravnopravnost žena.

Jelena Mitrovski/foto:gp018

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde