Naslovna Društvo Prevareni kupci stanova moći će da ozakone svoje stanove

Prevareni kupci stanova moći će da ozakone svoje stanove

0
PODELI
Veliki broj vlasnika stanova i skupština stanara uputilo je Upravi za građevinarstvo zahteve za ozakonjenje stanova koje su kupili, ali zbog nesavesnih investitora nisu dobili dozvolu za korišćenje tih stanova, te ne mogu da se priključe na struju i vodovodnu mrežu.

Iako su vlasnici stanova, koje su kupili još u vreme izgradnje zgrade, veliki broj Nišlija mora da živi na drugim lokacija i pored toga što imaju uredno kupljen stan. Problem je nastao kada je investitor nadmašio plansku dokumentaciju, ili je kompanija koja je gradila tu zgradu otišla u stečaj.

Odlukom na Gradskom veću, vlasnici stanova će moći da legalizuju svoje stanove koji se nalaze na prva tri sprata, dosadašnja odluka se odnosila samo na prvi sprat.

Konačno ćemo rešiti problem sugrađanima, koji više od osam godina imaju problema sa nelegalnim stanovima koje se kupili. Zahvaljujući njima samima koji su došli na prijeme građana, obraćajući se i tražeći pomoć, doneli smo danas na Gradskom veću odluku da njihovi stanovi mogu biti legalizovani i da ćemo na taj način veliki broj stanova da uvedemo u sistem oporezivanja“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski/foto:gp018

Veliki broj zgrada čak nije ni završen, što može i da predstavlja opasnost po prolaznike, jer je fasada sa nekih zgrada počela da pada.

Goran Zdravković, v. d. načelnika Gradske uprave za građevinarstvo dodaje da je jedini uslov za ozakonjenje ovih stanova da oni budu vidljivi na snimcima iz 2015. godine.

Trenutno važeća odluka predviđa odstupanje od planske dokumentacije za jednu etažu, a ovom odlukom ova spratnost je povećana na tri etaže. Svi ti objektu moraju biti vidljivi na satelitskim snimcima iz 2015. godine, što je jedan od osnovnih uslova. Cilj donošenja ovakve odluke, odnosno povećanja spratnosti sa jedne na tri etaže, jeste što se Gradskoj upravi za građevinarstvo i Kabinetu gradonačelnice obraćao veliki broj građana, vlasnika nelegalnih stanova, koji su na neki način prevareni od strane investitora, jer su kupovali svoje stanove u momentima kada nisi bili izgrađeni, pa je nakon izgradnje tih stanova došlo do nemogućnost izdavanja dozvole, odnosno priključenja stanova u tim objektima na vodovodnu mrežu, struju“, rekao je Zdravković.

Goran Zdravković/foto:gp018

On je dodao je u Upravi za građevinarstvo trenutno pristiglo oko 20 zahteva za legalizaciju tih stanova, ali očekuje, da se donošenjem ove odluke, taj broj poveća.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde