Naslovna Društvo U Nišu održano regionalno takmičenje učeničkih kompanija

U Nišu održano regionalno takmičenje učeničkih kompanija

0
PODELI
Čuvari zdravlje Leskovac foto: GP018

U Nišu je održano Regionalno takmičenje učeničkih kompanija iz škola sa jugoistoka Srbije. Preduzetnički duh pokazali su učenici iz 24 škole, a srednjoškolci su iz Niša, Pirota, Aleksinca, Sokobanje, Svrljiga, Leskovca, Bojnika, Kuršumlije, Zajačara.

Darko Radičanin foto: GP018

„Takmičenja se održavaju u pet regiona Srbije i na svakom ćemo izabrati tri najbolje kompanije koje će se takmičiti maja u Beogradu na nacionalnom takmičenju.Danas nam se predstavljaju 24 kompanije koje se predastavljaju proizvodima koje rade ili uslugama koje nude, bave se i aplikacijama i hranom i svime. Nema nikakvog ograničenja da škola koja je poljoprivredna, recimo, ne može da napravi nekakav informaciono-tehnološki razvojni projekat koji će biti neka aplikacija“, kaže Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji u čijoj je organizaciji takmičenje.

Radičanin je istako da je osnovni cilj učeničkih kompanija je da svaki srednjoškolac pre ili kasnije prođe kroz neko preduzetničko isksustvo.

„Program Učeničke kompanije proglašen za najkvalitetniji program u sferi preduzetničkog obrazovanja. Ono što želimo jeste da sve ono što su mladi naučili u obrazovnom sistemu pokušaju da primene . Primenjujući ta znanja i grešeći u tome ustvari uče te „meke“ veštine koje im sutra poslodavci traže i društvo u kome će da posluju a oni to treba da razumeju. Oni su sada u dobu u kome apsolutno obro mogu da razumeju kako se to radi ali moramo im dati priliku da to i urade“, ističe Darko Radičanin.

Učenička kompanija „Playeat“ je iz Pravno-poslovne škole u Nišu i bavi se proizvodnjom ručno pravljenog jestivog plastelina koji je zdrav i služi za razvijanje fine motorike kod dece starije od tri godine.

Petra Cvetković foto: GP018

„Plastelin koji mi radimo posebnu primenu ima u radu sa decom sa smetnjama u razvoju i autizmom. Uostalom, dobar je za svu malu decu za koje roditelji brinu dok se igraju plastelinom da ga ne bi progutali. Jestivi plastelin i da stave u usta nije strašno jer je napravljen od jestivih sastojaka i ukusan je. Trudimo da se plastelin pravimo od zdravih namirnica, to je med, heljdino mleko u prahu is ličnih namirnica koje su zdrave“, kaže Petra Cvetkov iz Pravno-poslovne škole u Nišu.

Srednjoškolci iz Zaječara su došli na ideju da tržištu ponude bio pesticid i to od čili paprike.

„Planiramo da proizedemo veliku količinu čili paprike iz nje ekstrakujemo veliku kapsteicin (najveći deo paprike) i to ponudimo tržištu i obliku čili garda, biopesticida koji je sto odsto organski i ekološki. Osim što ubija štetočine i čak štiti vaše kučne ljubimce može da se koristi i kao aromsta krema“, objašnjava Anđela Milosavljević „Za čili“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde