Naslovna Društvo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva obeležilo u Nišu Maslenice

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva obeležilo u Nišu Maslenice

0
PODELI
Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika Naisus iz Niša obeležilo je u Oficirskom domu jedan od najpoznatijih i najveselijih ruskih praznika – Maslenice, a istovremeno su obeležene i Bele poklade koje se praznuju u Srbiji.

Obeležavanju Maslenica prisustvovala je i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović kao i gradski većnik Nenad Stanković, a slavlju su se pridružili i mnogobrojni gosti iz Ruskog doma i Rusko-srpskog humanitarnog centra, a manifestaciju je podržao i Grad Niš.


Danas je zaista lep praznik, praznik radosti i praštanja. Posle tri godine ovaj przanik nas je ponovo okupio na jednom mestu, da prenosimo mladim generacijama običaje koje nas vezuju i koji su jako značajni za kulturu jednog naroda.Vera i kultura su obeležje svakog naroda pa i našeg pravoslavnog“, kazala je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Dušica Davidović/foto:gp018

Maslenice su veseli praznik i deo je viševekovne tradicije, a priče koje ga prate prenose se sa kolena na koleno. Uz bogat program i ukusne palačinke, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva obeležilo je ovaj praznik kako bi podsetilo i na značaj tradicije i porodičnih okupljanja u očuvanju kulture i običaja.

Obeležavanje Maslenice postala je tradicija u Nišu jer je ovo sedma godina kako okupljamo prijatelje na ovaj praznik. Istovremeno obeležavamo i Poklade. To je praznik koji spaja naša dva naroda, slavio se još u ranom hrišćanstvu, ali se održao i do današnjih dana. To je praznik koji na neki način slavi ispraćaj zime i dolazak proleća i sunca. Palačinke koje se danas služe simbol su sunca“, kazao je Đorđe Janković, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Đorđe Janković/foto:gp018

Za goste je pripremljen i bogat kulturno-umetnički program. Organizatori su ugostili i opersku pevačicu, Nišlijku, Draganu Moles koja je izvela tri pesme kojima je uveličila svečanost. Njoj se pridružio i hor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu koji je, takođe, izveo nekoliko pesama kako srpskih tako i ruskih, a tu je Vokalni satav Koraci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde