Naslovna Društvo U GORNJEM MATEJEVCU OBELEŽENA 106.GODIŠNJICA POČETKA TOPLIČKOG USTANKA U KOME JE...

U GORNJEM MATEJEVCU OBELEŽENA 106.GODIŠNJICA POČETKA TOPLIČKOG USTANKA U KOME JE STRADALO 15 MEŠTANA TOG SELA

0
PODELI
SPOMENIK POČETKA TOPLIČKOG USTANKA foto: GP018

U Gornjem Matejevcu obeležena je 106. godišnjica početka Topličkog ustanka, u kojem je streljano 15 meštana tog sela. Rukovodstvo Gradske opštine Pantelej, meštani i predstavnici nekoliko udruženja položili su vence i odali počast stradalima u ustanku. Održan je pomen junacima Topličkog ustanka iz ovog sela i položeni su venci na „istočnom groblju“ u Gornjem Matejevcu.

U ime Gradske opštine Pantelej venac su položili predsednica GO Pantelej Nataša Stanković i opštinski većnik  Nemanja Rajković kao i predstavnici boračkih uduženja.

Nemanja Rajković i Ntaša Stanković foto: GP018

„Gradska opština Pantelej je već destak godina zajedno sa Savetom Mesne zajednice Gornji Matejevac i sa žiteljima  sela obeležava godišnjicu pogibije 15 Matejevčanina, simpatizera  i pripadnika borcima Topličkog ustanka. Oni su imali za zadatak da  pripreme konačno oslobođenje ovog dela  Srbije od okupatora“, kazao je Nemanja Rajković.

On je istako da su svi oni koji danas odaju poštu stradalim meštanima  tu da sačuvaju sećanje na  borbu tih ljudi.

„Moramo da znamo  da su oni dali svoje živote za današnju slobudu. Srbija je uvek svoju slobodu branila životima i jako je važno da je mi danas sačuvamo“, kazao je Rajković.

Petnaest meštana sela Gorn ji Matejevac koji su zveski ubijeni u porti crkve od strane okupatora bili su uglavnom maldi ljdu, a najmlađi među njima imao je 21 godinu.

Ljubiša Pepić, potpredsednik Opštinskog odbora Saveza potomaka  ratnika  1912-1920. godine, kaže da se već 12 godina u Gornjem Matejevcu obeležava godišnjica kada 15 meštana ubijeno u Topličkom ustanku.

„Ne damo da se zaborave ove žrtve, a na ovaj način negujemo i kulturu sećanja. Posebno nam je drago da je u našem selu boravio i Arčibald Rajs, veliki poštovalac Srba koji je to dokazao i zeljom da njegovo srce bude ukopeno na srpskom tlu, u Srbiji. Arčibald je u Gornjem Matejevcu boravio 1919.godine sa Međunarodnom ekipom koja je utvrđivala zločine  okupatora u Srbiji. Oni su otkrili mesto gde su žrtve iz Topličkog ustanka ubijene i bačene u jednu raku“, priča Ljubiša Pepi.

Pepić je dodao da  negujući kulturu sećanja oni obeležavaju i sve ostale važne datume.

„Nadamo se da nam GO Pantelej pomogne da postavimo jednu ili tri spomen ploče sa imenima meštana  koji su tada pogubljeni a to je iza crve Svetog vaznesenja Gospodnjeg. Ideja je da se izda i brošura  kako bi sećanje na ove ljude ostalo i novim pokolenjima“, kazao je Pepić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde