Naslovna Društvo Niška gimnazijalka Una Dimitrijević provela leto na Berkliju

Niška gimnazijalka Una Dimitrijević provela leto na Berkliju

0
PODELI
Una Dimitrijević foto: privatna arhiva

Una Dimitrijević je učenica trećeg razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, ali to nije sve. Ona ima, kažu dobri poznavaoci pevanja, anđeoski glas, a da je tako potvrdila je i činjenisom da je dobila stipendiju za letnju školi na Berkliju, najpoznatijem univerziteu u svetu u oblasti muzike. Na Berkliju je boravila tokom leta prošle godine, a vratila se sa nezaboravnim utiscima. Kaže da je Berkli za nju bio neka vrsta prekratnice u životu, ali na krije ni to da želi da provede još jedno leto na ovom univerzitetu, da se priprema za to i da joj je želja da studije nastavi baš na ovom univerzitetu u Bostanu.

„Vrataila sam se sa letnjeg programa na Berkliju sa fenominalnim iskustvom. To je jedan od najboljih muzičkih univerziteta na svetu. Nakon boravka na Berkliju u meni je u potpunosti sazrela ideja da nastavim da se bavim muzikom. U konsultaciji sa profesorkama pevanja odlučila sam da se ponovo vratim na letnji program ovog univerziteta i već sada sam krenula sa pripremama. Odlučila sam i da se prijavim na audiciju za studije  jer bih volela tamo da studiram. Videću kako će sve da se odvija, rezultate očekujem oktobra. Nadam se najboljem i ostvarenju svojih snova“, kaže Una Dimitrijević.

 Boravak na Berkliju je ostavio dubok utisak na Unu.

„Srela sam puni talentovanim ljudi i to me je oduševilo. Poznanstvo sa njima za mene je bio samo dodatni podstrek da još više radim i to je najlepša stvar u celoj toj priči. Tamo se nismo međusobno takmičili ko će biti bolji. Jednostvano smo jedni drugima bili inspiracija i to je nešto što vas ispunjava dodatnom snagom da napredujete i idete dalje, da date sve od sebe.“, objašnjava Una.

Ono što joj se posebno dopalo u letnjoj školi je to što je pevala žanrove koje obično do tada nije.

„Na Berkliju sam, recimo, počela da pevam džez i jako mi je drago zbog toga. Džez daje dosta prostora i širine i može da se peva sa puno improvizacija. Svirati i pevati džez je za mene kao i za mnoge velika stvar. Uključila sam i klavir koji sviram i to je baš dobro. Prosto je zanimljivo kada se ogledate u većem broju žanrova“, kaže Una.

Ljubav prema muzici je za Unu nešto poput dara koji je joj dat.

„Muzika je nekako samo moja, a sve je  krenulo kada sam kao mala počela da sviram klavir u muzičkoj školi. Počela sam da pevam sa sedam godina, kada sam prvi put učestvovala na festivalu Majska pesma i pevala sam u horu Čarolija. Usledili su privatni časovi pevanja. Sa devet godina pevala sam u Pinkovim Zvezdicama, a nakon toga na brojnim festivalima u nekoliko evropskih zemalja koje više i ne brojim“, kaže Una i dodaje da ima veliku podršku porodice na putu koji je izabrala.

Osim što peva, Una uči i jezike. I to joj kao i pevanje ide jako dobro. Govori engleski, nemački i španski i pomalo francuski, a uči italijanski. Prošle godine, provela je mesec dana na školovanju u Španiji kako bi dodatno usavršila jezik.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde