Naslovna Društvo Započeta montaža novog pešačkog mosta u Tvrđavi

Započeta montaža novog pešačkog mosta u Tvrđavi

0
PODELI
Započeta montaža novog pešačkog mosta u Tvrđavi foto: GP018

Pešački drveni most koji je preko četiri decenije spajao Nišku tvrđavu sa Gradskim poljem uklonjen je krajem prošle godine, jer je bio oštećen i nebezbedan za pešake. Danas je konačno započeto montiranje novog mosta, i Nišlije više neće morati da prolaze kroz uske prolaze u podnožju zidina Tvrđave.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Stigao je novi pešački most i u narednim danima biće završeno njegovo postavljanje u Tvrđavi. Posle završetka radova na montaži nove konstrukcije i dobijanja potrebnih dozvola, most koji spaja Gradsko polje sa Tvrđavom i koji koriste đaci, studenti, zaposleni u Naučno-tehnološkom parku, kao i posetioci Tvrđave, biće u funkciji i predat građanima na korišćenje. Stari most smo uklonili jer je bio nebezbedan, a i novi pešački most je izrađen od drveta, prema preporuci Zavoda za zaštitu spomenika“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ugovorom čiji je potpisnik Direkcija za izgradnju predviđeno je izdvajanje iz budžeta 9,4 miliona dinara. Most je zatvoren za pešake krajem oktobra prošle godine. Novi most nije pravljen na licu mesta, već je unapred napravljen u fabrici.

Zoran Prokić foto: fb Dragana Sotirovski

„Stižu gotovi elementi koji su u fabrici urađeni. Montažu krećemo danas i narednih dva do tri dana most će biti montiran. Ovaj most imaće jedan lep izgled, po projektu Građevinskog fakulteta Instituta koji su radili. Prethodni most je sagrađen 1981. godine, a ovaj most će, nadam se, doživeti duži životni vek nego prethodni, s obzirom na to da se radi o modernom mostu, koji je zahtevao sam proces proizvodnje u fabrici“, poručio je v. d. direktora Direkcije za izgradnju grada Zoran Prokić.

Direkcija za izgradnju Niša je još 28. januara prošle godine potpisala ugovor o izgradnji mosta sa firmama „Kolarević“ iz Pojata i „Spektar invest“ iz Paraćina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde