Naslovna Društvo U poseti vinogradarima iz Donjeg Matejevca uoči Svetog Trifuna

U poseti vinogradarima iz Donjeg Matejevca uoči Svetog Trifuna

0
PODELI
Gradska opština Pantelej svake godine organizuje prigodnu manifestaciju povodom praznika Svetog Trifuna, kojom neguje vekovnu tradiciju voćarsko-vinogradarske proizvodnje i afirmiše istrajne proizvođače.

Povodom praznika Svetog Trifuna, koji se slavi kao zaštitnik vinogradara i voćara, Opština Pantelej odaje priznanje i dodeljuje prigodne nagrade uzornim domaćinima i proizvođačima iz svih 12 sela na svojoj teritoriji.

Domaćin ovogodišnje manifestacije je selo Donji Matejevac. Praznik je obeležen jutarnjim orezivanjem vinograda i molitvom za rodnu godinu.

„Ove godine nije loše vreme, ume februar da bude i topliji. Nadam se da će ova godina biti bolja nego prošla. Trebalo bi više da sadimo vinograde, da mladi budu više zainteresovani da bismo imali vino i rakiju, kako bismo nastavili tradiciju starih“, rekao je Nenad Vulić, vinogradar iz Donjeg Matejevca, koji prevashodno gaji sorte grožđa šardone i suvinjon.

Predsednica Gradske opštine Pantelej poželela je vinogradarima i voćarima dobar rod i uspešnu godinu.

Gradska Opština Pantelej je jedna specifična opština koja na svojoj teritoriji ima 12 sela. Svake godina tradicionalno obeležavamo Svetog Trifuna u čast svih vinogradara, poljoprivrednika, voćara, a prvenstveno vinogradara i ljudi koji se bave gajenjem vinove loze i proizvodnjom vina. Koristim ovu priliku da svim poljoprivrednicima i vinogradarima sa teritorije Opštine Pantelej poželim dobar rod i dobru godinu i da od svog grožđa naprave i dobro vino za naredne godine“, poručila je Nataša Stanković.

Gradski većnik Opštine Pantelej Nemanja Rajković kaže da je praksa Opštine Pantelej da vinogradarima i voćarima pruža priliku da se upoznaju sa tokom proizvodnje vina u drugim vinarijama.

„,Gradska opština Pantelej svake godine upražnjava da obilazi svoje vinogradare i voćare, i u vinarijama se vinogradari edukuju i upoznaju sa načinom proizvodnje vina i rakije. Prošle godine smo obišli dve vinarije, u Prokuplju i „Doju“, tako da su vinogradari videli kakav je tok proizvodnje vina i kako se vino neguje, fermentiše i odlaže u boce“, izjavio je Rajković.

On je dodao da je osetan blagi pad proizvodnje vina u ovom kraju, ali teži se ka tome da se ovo vinogorje omasovi, i da oživi vinogradski duh od pre 20 godina.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde