Naslovna Društvo Republička akcija: 27. zimski uspon na Trem

Republička akcija: 27. zimski uspon na Trem

0
PODELI
Suva planina -Trem/foto:pss.rs
Najmasovnija akcija iz kalendara Planinarskog saveza Srbije „Zimski uspon na trem“ biće organizovana u subotu 25. februara 2023. godine.

Organizator ove tradicionalne akcije, 27. u nizu, je Planinarski klub „Železničar“ iz Niša.

Otvaranje i start akcije je u mestu Donji Dušnik u 7 časova. Po otvaranju kreće prva grupa vodiča sa planinarima na stazu. U skladu sa merama bezbednosti, preporuka organizatora je da svaki učesnik ili grupa učesnika krenu na stazu odmah po prijavljivanju, a nakasnije do 8 časova sa drugom grupom vodiča.
Staza vodi kroz selo Gornji Dušnik, preko prevoja Devojački grob (1311 mnv), grebenom Suve planine do vrha Trem (1810 mnv). Ukupna dužina staze je 20 km sa visinskom razlikom od 1400 mnv u usponu i isto toliko u spustu i spada u zahtevne. Akcija nije preporučljiva planinarima sa slabijom fizičkom kondicijom.
Učesnici treba da poseduju adekvatnu obuću i garderobu prilagođenu vremenskim uslovima i zimskim usponima (kamašne, kape, vodonepropusnu obuću i odeću, rezervnu garderobu…). Svi učesnici treba da imaju overene zdravstvene i planinarske kartice, a poželjni su planinarski štapovi.

Suva planina- Trem/foto:pss.rs

Vođe i vodiči grupa planinara su odgovorni za svoje grupe. Planinari koji ne dolaze organizovano sa vodičem, obavezni su da učešće prijavlje u štabu akcije u Donjem Dušniku.
Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj fizičkoj kondiciji i dobrog zdravstvenog stanja. Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog postojanja snežnih streha i opasnosti od pada. Učesnici treba da u potpunosti poštuju Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.
Učešće osoba mlađih od 16 godina moguće je isključivo uz prisustvno roditelja ili staratelja dok je osobama mlađim od 14 godina kretanje dozvoljeno samo na delu staze do Devojačkog groba.

Očekivani povrtak planinara je do 17 časova, a zvanični završetak akcije je u 18 časova.
Organizator nije odgovoran za učesnike koji krenu na stazu pre ili nakon organizovanih polazaka, kao ni za učesnike koji odaberu drugi pravac kretanja od predviđenog.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde