Naslovna Društvo Otvorena izložba Država, to smo mi: Niš i državnost Srbije (1878–2006)

Otvorena izložba Država, to smo mi: Niš i državnost Srbije (1878–2006)

0
PODELI
Otvorena izložba Država, to smo mi foto: GP018

„Država, to smo mi: Niš i državnost Srbije (1878–2006)“, izložba je koja će do 1. marta biti otvorena u Istorijskom arhivu Niš, autora istoričara i arhiviste Igora Rakića. Izložbom je prikazan Niš, njegov udeo i njegovo mesto u razvoju državnosti naše države u proteklih 145 godina, a publika će moći da vidi neke, do sada, manje poznate detalje i datume o obeležavanju dana države u kojoj je Niš bio od oslobođenja do danas.


Autor izložbe je istakao da su ovom izložbom želeli da predstave razvoj srpske državnosti i kako se obeležavao taj dan u Nišu.

Igor Rakić foto: GP018

„Ovde možete da vidite razne dokumente, isečke iz novina, članke, fotografije državnika koji su posetili Niš. U dokumentima iz službenih listova se vide nazivi država, odnosno kako se naša država menjala kroz istoriju“, istakao je Rakić.

On je podsetio da Sretenje kao dan slavimo od 2002. godine. Niš u vreme donošenja Sretenskog ustava 1835. godine, nije bio deo Srbije.

„Niš je postao 1878. godine deo zajedničke Srbije. Međutim, Niš je interesantan za jugoslovensku državu jer je upravo ovde donešena Niška deklaracija koja je proklamovala ratne ciljeve Srbije. Iz Niša je krenula ideja jugoslovenstva. Niš je kasnije postao jedan od centara te države, odnosno predstonica Moravske banovine“, kazao je Rakić.

Gradska većnica Adriana Anastasov je naglasila da Grad Niš Dan državnosti obeležava raznim manifestacijama, a Istorijski arhiv ovom izložbom.

Adriana Anastasov foto: GP018

„Drago mi je da naše ustanove kulture vode računa o tome da gaje kulturu sećanja i da naša slavna istorija bude neka motivacija za rad u budućnosti. U dane praznika, 15. i 16. kada su neradni dani, svi lokaliteti Narodnog muzeja će u Nišu raditi, Spomen kompleks logora Crveni Krst, Arheološko nalazište Medijana, Ćele kula“, kazala je gradska većnica Adriana Anastasov.

Ona je pozvala sugrađane da obiđu sve naše kulturno-istorijske spomenike koji su vezani za našu slavnu prošlost

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde