Naslovna Društvo Posle više decenija otvorena Beogradska kapija Tvrđave, sledi uređenje trga ispred nje

Posle više decenija otvorena Beogradska kapija Tvrđave, sledi uređenje trga ispred nje

0
PODELI
Beogradska kapija foto; Grad Niš

Grad Niš se uveliko sprema za obeležavanje tri veka Tvrđave. Pored otvaranja Beogradske kapije, ispred koje će biti napravljen i trg, radi se i na uređenju Letnje pozornice, rekonstrukciji Bali Begove džamije, ali i na rekonstrukciji barutana.

Za potrebe otvaranja Beogradske kapije uklonjena je cvetna pijaca, koja je pripojena postojećoj zelenoj pijaci. Time su ispunjeni preduslovi za traženje sredstava od Ministarstva kulture za dalje uređenje kapije, i revitalizaciju Tvrđave, u godini u kojoj se obeležava trista godina postojanja ovog spomenika kulture.

Članica Gradskog veća za kulturu i turizam Adriana Anastasov kaže i da se radi na saniranju zidina i na redovnom održavanju kako bi se sprečila oštećenja. Najavila je i osnivanje preduzeća, koje će se baviti isključivo Tvrđavom i njenim uređenjem i razvojem.

Adriana Anastasov foto; Grad Niš

„Započeli smo saniranje zidina, a redovnim održavanjem sprečavamo oštećenja. Posle više decenija smo otvorili Beogradsku kapiju. Planiramo uređenje kompletnog prostora i gradimo trg ispred Kapije. Spremamo se za obeležavanje tri veka Niške tvrđave. Brinemo i o unutrašnjem delu tvrđave, uređujemo Letnju pozornicu, gde se održavaju „Filmski susreti“, horske svečanosti i mnogobrojni kulturno-zabavni događaji. Sačuvaćemo jedinu preostalu džamiju, Bali-begovu i rekonstruisaćemo je u potpunosti. Oplemenjujemo sadržaj Tvrđave i oplemenjujemo lokale gde će biti smešteni stari zanati. Sačuvaćemo barutane, završili smo rekonstrukciju prve od ukupno četiri, i nastavljamo uređenje ostalih“, najavila je Adriana Anastasov.

foto: Nišville

Tvrđava je simbol grada Niša i spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju. Izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja. Bedemi sadašnje tvrđave sagrađeni su 17. veku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde