Naslovna Društvo Vesić poručuje Nišlijama: Do kraja ove decenije direktno brzom prugom do Budimpešte

Vesić poručuje Nišlijama: Do kraja ove decenije direktno brzom prugom do Budimpešte

0
PODELI
Brzi Voz foto: GP018
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da se interesi Vlade Srbije za ulaganje u infrastrukturu izmeštaju iz Beograda ka Nišu i Vojvodini. U prilog tome najavio je sve veća ulaganja u železnički saobraćaj na jugu Srbije.

Ovog meseca se očekuje potpisivanje ugovora sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš.

Težište iz Beograda se polako okreće prema Nišu i prema Vojvodini kada je izgradnja velikih infrastrukturnih projekata. Akcenat će pre svega biti na železničkom saobraćaju. Očekujemo da tokom ovog meseca potpišemo ugovor sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, to je pruga koja je za nas posebno značajna. U ovom trenutku gradimo brzu prugu između Novog Sada i Subotice. Ta pruga će biti gotova do kraja 2024. godine. Stizaće se za manje od tri sata iz Beograda do Budimpešte. To će biti moguće neke 2028. godine i iz Niša, tako da će do kraja ove decenije Niš imati direktnu vezu brzom prugom za Budimpeštu, što je nešto što sada građani teško mogu da zamisle“, rekao je Goran Vesić.

Nakon izgradnje te deonice, očekuju se pregovori sa Evropskom unijom o produženju pruge od Niša ka Preševu. Izgradnja brze pruge, koja će ići od Subotice do Preševa je najveći projekat koji Srbija radi u saradnji sa Evropskom unijom. Vrednost projekta je oko 600 miliona evra.

Ministar Vesić je dodao da se već radi pruga Niš – Brestovac, ali tu saradnja Grada Niša i Vlade Srbije ne prestaje. Radiće se na izmeštanju pruge iz Niša, obilaznica oko grada i pruga Niš – Dimitrovgrad. Radovi na toj deonici će krenuti ove godine, a radove će izvoditi kompanija „Trejs“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde