Naslovna Društvo Od 6. do 9. februara u Nkc-u ciklus filmova Larsa fon Trira

Od 6. do 9. februara u Nkc-u ciklus filmova Larsa fon Trira

0
PODELI
Ciklus filmova Larsa fon Trira foto: NKC

U Niški kulturni centar i Megakom film (MCF) pozivaju Vas na ciklus filmova Larsa fon Trira od 6. do 9. februara 2023. godine, u malo sali Niškog kultutnog centra, za sve posetioce ulaz je besplatan.

Ponedeljak, 6. februar u 19.00 ELEMENT ZLOČINA (Danska, 1984, 104′)

Detektiv po imenu Fišer, koji je postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog „Loto ubica“, koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn. Prvi deo trilogije Evropa.

Utorak, 7. februar u 19.00 EVROPA (Danska, 1991, 112′)

„Sada ćeš slušati moj glas. . . Kada izbrojim do deset, bićete u Evropi.” Ova zloslutna, hipnotička naracija Maksa fon Sidoua inauguriše zadivljujući poslednji deo evropske trilogije Larsa fon Trira. Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa — i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga.

Sreda, 8. februar u 19.00 PLES U TAMI (Danska, 2000, 140′)

Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo…“Zlatna palma“ za najbolji film festivala i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork u Kanu 2000. godine.

Četvrtak, 9. februar u 19.00 FILM IZNENAĐENjA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde