Naslovna Društvo Svakog prvog četvrtka u mesecu besplatna poseta arheološkog nalazišta Medijana

Svakog prvog četvrtka u mesecu besplatna poseta arheološkog nalazišta Medijana

0
PODELI
Arheološko nalazište „Medijana“ konačno otvorilo vrata za posetioce foto: GP018

Na arheološkom nalazištu Medijana omogućen je pristup još jednom mozaiku koji posetioci do sada nisu imali prilike da vide, rekla je gradska većnica Adriana Anastasov i najavila da će svakog prvog četvrtka poseta ovom objektu biti besplatan ulaz za posetioce.


Za individualne posete ovo nalazišt koje je otvoreno nedavno nakon 10 godina pauze, otvoreno je i danas, a besplatan ulaz svakodnevno imaju i članovi invalidskih organizacija i njihovi pratioci.


Od ponovnog otvaranja do danas je arheološko nalazište obišlo više od 10.000 ljudi. Poslednjeg dana besplatnog ulaza, drugog dana Božića, ovaj lokalitet zabeležio je rekordan broj poseta. Tada je kompleks cara Konstantina posetilo 5000 Nišlija.

„Sa ovom praksom nastavljamo pa posetioci svakog prvog četvrtka u mesecu mogu da rezgledaju nalazište besplatno“, saopštili su i iz Narodnog muzeja u Nišu.

Medijana neće raditi ponedeljkom, a svakog drugog dana njena vrata biće otvorena u periodu od 10 do 15 časova. Posetioci mogu obići prostor vile sa peristilom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom. Kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a prikazuje se i rekonstrucija banket sale.

U toku ove godine biće nastavljena istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi za potrebe konzervatorskih radova. U toku je i izrada projekta spoljne rasvete kompleksa. Planirana je i izgradnja Arheološkog centra.

Ulaznica za obilazak Medijane iznosi 500 dinara, dok će studenti, srednjoškolci, penzioneri i grupe koje broje više od 10 osoba plaćati 400 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde