Naslovna Društvo Stambene zajednice mogu da se prijave za rešenje problema fasade, krovova i...

Stambene zajednice mogu da se prijave za rešenje problema fasade, krovova i liftova do 22. februara

0
PODELI
Stambene zajednice mogu da se prijave za rešenje problema fasade, krovova i liftova do 22. februara foto: GP018

U Oficirskom domu održan je info dan gde će predstavnici stambenih zajednica dobiti sve informacije koje se tiču javnog poziva koji raspisan za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada.

Grad Niš je za ovaj poziv izdvojio 30 miliona dinara, i učestovaće u visini do jedne trećine ukupnog iznosa, koji je potreban za uređenje fasade, krovova ili liftova, ali ne više od jednog miliona dinara po zgradi. Rok za prijavu je do 22. februara.

Ivan Pavlović foto: GP018

„Današnji info dan je organizovan da bismo okupili upravnike stambenih zajednica i da odgovorimo na pitanja u vezi sa javnim pozivom za investiciono održavanje zgrada. Svedoci smo da otprilike zadnjih 40 godina nije ulagano u stambene zajednice, kao posledice toga jesu i oronule fasade, gubitak toplote u našim domaćinstvima, krovovi koji prokišnjavaju i liftovi koji ne radi“, rekao je Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

On je dodao da su najčešća pitanja u vezi sa načinom finansiranja. Pojasnio je da Grad potpisuje ugovor sa stambenom zajednicom, a stambena zajednica potpisuje ugovor sa izvođačem radova.

Ana Kostić, saradnica glavnog gradskog urbaniste i predsednica komisije, upozorava da se zbog loše fasade troškovi električne energije povećavaju.

Ana Kostić foto: GP018

„Naša država troši 40 odsto više struje u poređenju sa zemljama iz regiona. Naši stanovi su za sedam do osam stepeni hladniji u odnosu na zgrade koje imaju termoizolaciju. Jako je bitno da naše zgrade budu energetski efikasnije u smislu termoizolacije, zamene stolarije i ostalih delova zgrada koje treba da se obnove i srede. To dovodi do smanjenja električne energije, smanjenja računa za struju, što je jako važno za naše građane“, poručila je Ana Kostić.

Na ovaj javni poziv mogu da se odazovu samo registrovane stambene i stambeno-poslovne zajednice. Njih je u Nišu preko 100, a procenjuje se da će između 30 i 50 zgrada dobiti subvencije.

Violeta Đorić, profesionalna upravnica zgrada u agenciji koja vodi preko 60 zgrada, navodi da je potrebno produžavanje rokova i pomoć Grada u prikupljanju projektno-tehničke dokumentacije.

Violeta Đorić foto: GP018

„Najveći problemi su fasade, a najčešći su krovovi. Ljudi prvo osete krovove, a za fasade misle da vide, a niko nije svestan koje su potencijalne posledice od pada dela fasade, pada jednog kamenčića sa sedmog sprata. Tek liftova nisu svesni, jer kada se krene u sanaciju jednog lifta cifra bude oko milion“, izjavila je Violeta Đorić.

Ona je dodala da iznos sanacije krovova može biti oko milion dinara, u zavisnosti od površine. Prema njenim rečima, najskuplja investicija je obnova fasade, koja može biti skuplja i od 8,5 miliona dinara.

Očekuje da sve bude realizovano tokom ove godine. Grad nudi pomoć u vidu nabavke lista nepokretnosti po službenoj dužnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde