Naslovna Društvo Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba...

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba Singh), uz prisusutvo autora

0
PODELI
Rampart Still foto: PROMO

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa, uz prisusutvo autora Petak, 3. februar 2023. godine u 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U napuštenom stanu na obodu Beograda, sećanja na noćne more uporno se prepliću sa uspomenama iz detinjstva. U filmu su korišćeni i porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine sa posebniim akcentom na period NATO bombardovanja.

Marko Grba Sing o naslovu filma: „Reč – rampart mi je bila zanimljiva i nezamenjiva, jer na engleskom može da se tumači i kao imenica i kao glagol, uz značenje koje po mom mišljenju jako dobro opisuje atmosferu filma. To jeste bedem, utvrđenje, pa čak i neka vrsta skloništa. Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might&Magic III.“

Marko Grba Sing je jedan od najtalentovanijih domaćih autora mlađe generacije, bavi se dokumentarnim i eksperimentalnim filmom, kratkometražnim i dugometražnim, a poslednjih godina je aktivan i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoc.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde