Naslovna Društvo Savindan u svim vrtićima JPU „Pčelica“ Niš

Savindan u svim vrtićima JPU „Pčelica“ Niš

0
PODELI
Sveti Sva foto: JPU Pčelica

Savindan, školska slava, obeležen je u svim vrtićima JPU „Pčelica“ Niš. Svaki vrtić je svečanom priredbom i običajima koji dolikuju obeležavanju slave, slavio Svetog Savu. Uz himnu i recitacijama o Svetom Savi, deca su pokazala da je ovaj svetac i danas neporeciv uzor svima nama. Vaspitači su za obeležavanje slave u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja mesecima vredno radili sa decom i posebnu zahvalnost su iskazali roditeljima koji su im, kao i uvek, pomagali u realizovanju ideja.

Direktorica Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu, jer im se na taj način omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog sveca, ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini.

foto; JPU Pčelica

Vaspitači se raduju ovom prazniku, jer on za njih predstavlja nadahnuće i snagu da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika, zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Kragujevca. Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde