Naslovna Društvo Studenti paketićima obradovali decu sa Dečje klinike

Studenti paketićima obradovali decu sa Dečje klinike

0
PODELI
Studenti paketićima obradovali decu sa Dečje klinike foto: GP018

Uoči školske slave Sveti Sava, studenti Medicinskog fakulteta uz pomoć kolega sa Elektronskog i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, uručili su preko 240 paketića deci koja se leče na Dečjoj klinici.

Ovo je deseta godina kako se ova akcija organizuje, a direktor Kliničkog centra kaže da ova akcija ima dvojaku funkciju.

„Ovde su dve stvari važne, sa mog aspekta. Prvo da su ovi mladi ljudi već naučili lekciju da se bolest ne leči samo lekom, nego i da je potrebno i nešto drugo. U ovom slučaju to drugo je ono što će ovoj deci da bude nešto će im naterati osmeh na lice. To su ti paketići, koje smo podelili deci, po deseti put, a što će u osvit Svetog Save sigurno biti nešto što njima znači“, rekao je prof. dr Zoran Perišić.

Aleksandra Ilić, predsednica studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Nišu zahvalna je studentima sa drugih fakulteta koji su se pridružili akciji.

Aleksandra Ilić foto: GP018

„Iz godine u godinu je sve veći odziv. Ove godine se posebno zahvaljujem i studentima Elektronskog fakulteta i Građevinsko-arhitektonskog, koji su učestvovali zajedno sa nama i uveličali da ova akciju bude brojna. Skupili smo preko 240 paketića. Trudimo se da kvalitet ne manjka, tako da pored školskog pribora nalaze grickalice, slatkiši, sokići, bojanke i ostalo“, kaže Aleksandra.

Prof. dr Jelena Vojinović, direktorka Klinike za pedijatriju istakla je važnost ovakve akcije. Navela je da medicina nije samo znanje, već i učenje kakve osobine treba da poseduje jedan medicinski radnik.

Prof. dr Jelena Vojinović foto: GP018

„Mi ih učimo medicini, ali medicina je mnogo više od samo znanja. Medicina znači da čovek mora biti određenih karakternih osobina i vrlo je važna što se od studentskih dana uče da treba da daju. Nažalost, ovih dana Klinika je prilično puna s obzirom na veliki broj epidemioloških izazova, infekcije kod dece i slično. Ovakvi gestovi su uvek dobrodošli i deci puno znače“ navela je prof. dr Vojinović.

 

Ona je dodala da je Dečjoj klinici neophodna detaljna rekonstrukcija. Trenutno se radi na projektu

 

„Trenutno je našoj klinici potrebna detaljna rekonstrukcija, sanacija sanitarnih čvorova i podova, kompletno unapređenje uslova, u kojima deca borave. Zajedno sa direktorom Perišićem spremamo veliki projekat za Ministarstvo zdravlja i očekujemo podršku u veliku investiciju. Dosta je sve to staro i traži puno sredstava za kompletnu rekonstrukciju. Nadamo se da će do kraja ove godine ti radovi biti započeti, i da će u narednoj godini, deca koja moraju da borave ovde, boraviti u boljim uslovima nego što su sada“, poručila je dr Vojinović.

 

Direktor UKC-a Niš Zoran Perišić je izjavio da je renoviranje Infektivne klinike ušlo u deseti dan radova, i da zbrinjavanje infektivnih pacijenata u Vojnoj bolnici ide savršeno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde