Naslovna Društvo Obeležena kineska Nova godina u Nišu uz „Karavan prijateljstva na putu svile“

Obeležena kineska Nova godina u Nišu uz „Karavan prijateljstva na putu svile“

0
PODELI
Obeležena kineska Nova godina u Nišu uz „Karavan prijateljstva na putu svile“ foto; Grad Niš

Uz tradicionalni kineski ples „Igra lava“ koji je izveden na gradskom šetalištu, po prvi put u Nišu proslavljena je kineska Nova godina. Uz vatromet, umetničke rukotvorine, specijalitete zemalja koje su deo globalne inicijative Pojas i put i kviz znanja, Nišlije i Kinezi koji žive u Nišu uživali su u manifestaciji.

Manifestacija ima i humanitarni karakter, a hrana koja preostane, donira se Banci hrane. Lunarnu Nova godina zajednički je organizovana sa Vladom Republike Srbije, Ambasadom Narodne Republike Kine u Beogradu i Institutom za pojas i put.

Dušica Davidović foto; GP018

„Niš je još jedan grad spajanja i povezivanja naše dve zemlje. U Nišu nikada ne zaboravljamo pomoć koju ste nam pružili u vreme korone vakcinom i izgradnjom laboratorije „Vatreno oko“. Podršku koju nam pružate u smanjenju broja nezaposlenih investiranjem i otvaranjem vaših kompanije koje doprinose sve većoj zaposlenosti ljudi u našem gradu. Vrata Niša širom su otvorena i prijateljima iz Kine koji žive u našem gradu, i želim da poručim da je ovo i vaš grad i ovo je vaš dom“, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Tien Jiši, ministar-savetnik u Ambasadi Narodne Republike Kine, veruje da će Niš imati značajnu ulogu u kinesko-srpskoj saradnji.

Tien Jiši foto; Grad Niš

„Niš je izuzetno značajan privredni, kulturni i obrazovni centar Srbije i predstavlja raskrsnicu puteva kako na jugu Srbije, tako na čitavom Balkanu. Mnoge kineske kompanije su investirale i otvorile fabrike u Srbiji i time pružile značajan doprinos privrednom razvoju, uključujući i grad Niš. Kada je reč o ubrzanom razvoju kinesko-srpskih odnosa verujem da će Niš imati značajnu ulogu u kinesko-srpskoj saradnji“, naveo je Tien Jiši.

Danijel Nikolić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine i Instituta za pojas i put podseća da su kineske investicije počele ulaganjem u smederevsku Železaru. Dodao je da je u Nišu bilo nekoliko značajnih investicija koje su pomogle ekonomski razvoj i rast.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde