Naslovna Sve vesti Niš Savet za kulturno stvaralaštvo u izmenjenom sastavu sa novom funkcijom

Savet za kulturno stvaralaštvo u izmenjenom sastavu sa novom funkcijom

0
PODELI
Savet za kulturno stvaralaštvo u izmenjenom sastavu sa novom funkcijom foto; GP018

Nakon prve konstitutivne sednice, održan je drugi sastanak članova Saveta za kulturno stvaralaštvo. Savet je počeo sa radom pre manje od mesec dana. Neki članovi su zamenjeni a predsednica Saveta za kulturu u Nišu je Sara Cincarević.

Za razliku od prošlog Saveta za kulturu, koji je bio zadužen i za pravljenje projekata, ovaj Savez ima funkciju samo savetodavnog tela i savetuje direktno gradonačelnicu Niša. Dirigentkinja niške Crkveno-pevačke družine „Branko“ i predsednica ovog saveta navodi da je njihova funkcija volonterska.

Sara Cincarević foto; GP018

„Preuzeli smo obavezu da svojom savetodavnom ulogom ukazujemo na nešto što bi trebalo da se menja na polju kulture, jer bez kulture ne možemo da postojimo niti napredujemo. Naša funkcija je volonterska, i slobodnom voljom i svojim imenom stojimo iza onoga što bismo želeli na kulturnoj mapi. Menjanje je potrebno, i ono je potrebno. Nije to uvek revolucija, i ne treba, treba da bude evolucija“, poručila ja Sara Cincarević.

Ostali članovi Saveta za kulturno stvaralaštvo su filmski kritičar Dejan Dabić, profesor u penziji Zoran Aracki, dirigent i dekan Fakulteta umetnosti Milena Injac, glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović, direktorka produkcije Narodnog pozorišta u Nišu Miljana Nenadov i Miša Rakocija, arheolog i istoričar umetnosti.

Predsednica Saveta je navela da će njihova glavna uloga biti da stalno podsećaju da posao koji je započet mora i da se završi.

„Za početak, očišćeno je Novo groblje, mi smo predložili da to postane memorijalni park, videćemo. Stalno ćemo podsećati dok se posao ne završi. To će biti naš prvi zadatak. Ako smo krenuli da završimo. Kad završimo mandat koji traje dve godine, onda ćemo prezentovati rezultate. U radnoj verziji, dok radimo, nećemo davati informacije da ne bi došlo do ometanja procesa rada“, dodala je Cincarević.

Kao glavne ciljeve ovog saveta ja navela da Narodno pozorište mora da dobije stalnu manifestaciju. U svom radu će se oslanjati na potrebe svih umetnika kroz direktan razgovor o tome šta im je potrebno za svoje stvaralaštvo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde