Naslovna Društvo Poverenik posetio Niš: Prva brana zaštite ličnih podataka smo mi sami

Poverenik posetio Niš: Prva brana zaštite ličnih podataka smo mi sami

0
PODELI
Poverenik posetio Niš foto; GP018

Velika zainteresovanost je vladala za panel-diskusijom na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U diskusiji su učestvovali poverenik Milan Marinović, njegova zamenica Sanja Unković i njihovi saradnici.

Na panelu je bilo reči o manjkavosti zakona, o tome kakvo je stanje zaštite podataka o ličnosti kod nas, čime se bavi poverenik, kako štiti ta prava i kako da se kod građana digne svest o zaštiti podataka.

Milan Marinović foto; GP018

„Naš zakon jeste gramatički u potpunosti usaglašen sa propisima Evropske unije, ali na žalost nije primenjiv, nije jasan i precizan. Moramo da rešimo neka pitanja koja su zakonom samo dotaknuta ili nisu uopšte. Na primer, naš zakon uopšte ne objašnjava i ne reguliše obradu biometrijskih podataka, posebno putem video-nadzora sa karakteristikama prepoznavanja lika, što je sada aktuelno“, izjavio je Marinović.

Rekao je da ima još puno manjkavosti i da će se raditi na tome, ali korak po korak. Najavio je donošenje strategije do kraja polovine godine i naglasio da je potrebno menjanje zakona, kako bi se bolje štitilo pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Dodao je da je važno menjanje svesti građana, jer su građani prva brana zaštite ličnih podataka.

„Podižemo i svest građana, odnosno svih nas, da prva brana zaštite ličnih podataka jesmo mi sami. Moramo da štitimo svoje podatke. Moramo da znamo kome možemo da damo svoje podatke, kome moramo, a i kome možemo da uskratimo svoje podatke. Građani olako daju mnoštvo svojih podataka kako bi dobili neku sitnu korist, naručili robu ili uslugu“, rekao je Marinović.

On je naglasio da građani moraju da razmišljaju o tome koji podaci u koju svrhu su potrebni i da li im se davanje podataka isplati na duže staze. Kako su naši podaci postala moderna valuta, Marinović navodi primer društvenih mreža, čiji su vlasnici najbogatiji ljudi.

„Najbogatiji ljudi na svetu su vlasnici društvenih mreža. Te mreže usluge nude besplatno, ali trguju našim ličnim podacima. Vi odete na neku društvenu mrežu sa jednim ciljem, date podatke za jednu svrhu, a onda različite kompanije krenu da vas opsedaju i šalju ponude“, istakao je Marinović.

Nikola Antić foto; GP018

Nikola Antić savetnik za vladavinu prava je najavio da će biti organizovano još 14 ovakvih diskusija širom Srbije. On je najavio i konferenciju međunarodnog tipa, na kojoj će se govoriti o biometrijskim podacima i kamerama za prepoznavanje lica. Ta konferencija će omogućiti uvid u iskustva drugih zemalja kako bi se propisi u Srbiji uskladili sa njima.

Ovo je bila prva od 15 panel diskusija u okviru projekta „Jačanje vladavine prava u Srbiji“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a u saradnji sa „GIZ-om“ i „Yucomom“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde