Naslovna Društvo Održana tribina o temi‚‚Preživeti i sprečiti mobing‚‚

Održana tribina o temi‚‚Preživeti i sprečiti mobing‚‚

0
PODELI
MOBING - ZAŠTITA I PREVENCIJA foto: Elizabeta Vojinović

No Limit Hub bio je  prostor  u kome je  održana  tribina o mobingu. O ovoj izuzetno važnoj temi govorila je  Aleksandra Barton, direktorka Regionalnog centra „Mobing“ u Nišu.

Mobing centar se bavi zaštitom ljuskih i prava radnika, kao i borbom protiv korupcije. Sertifikovana je edukatorka u oblasti mobinga.Predsednica je Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva i udruženja „Česi jugoistoka Srbije“.

Barton je govorila o pravnim i psihološkim aspektima mobinga, kao jednog od najvećih izvora stresa u radnom okruženju u diskusiji su aktivno učestvovali i posetioci tribine.  Preživeti i sprečiti mobing je moguće ako se na vreme obrati ‚‚Mobing Centru Niš‚‚ koji sa svojim stručnim timom preuzima slučaj osobe koja je mobingovana,odnosno zlostavljanja u radnom okruženju,od strane  poslodavaca i  drugih upošljenika.

Mobingovani su najčešće mladi ljudi na početku karijere bez obzira na pol ali i oni  stariji veoma obrazovani koji su pred penzijom. Veoma često su zlostavljani na radu i oni članovi kolektiva koji ukazuju na nepravilnosti u radu, greške ili bilo kakvu devijaciju koju prepoznaju u procesu rada.

Osobe koje zlostavljaju druge ljude su uglavnom bile nesrećene u detinjstvu,odbačene od prijatelja, momka,devojke,kukavice, neostvarene u intelektualnom smislu. – naglasila je Barton

Kako bi se dokazao mobing, veoma je važno da  zlostavljan osoba poseduje lekarsku dijagnozu F 43.1 sa pridodatom šifrom Z 56.1 koja nači strah od gubitka posla. Mobing je novo ime za staru pojavu.To je neslaganje  sa nadređenim,stvaranje loših međuljudskih odnosa u kolektivu,opadanje produktivnosti rada,brojne bolesti koje se  manifestuju kod mobingovane osobe i ostavljaju posledice na samu osobu ali injegovu porodicu.Zbog toga je zdrav radnik najveći kapital.-rekla je između ostalog Aleksandra Barton direktorka Regionalnog  ‚‚Mobing centra Niš‚‚

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde