Naslovna Društvo GONG XI FA CAI: Nova 2023. godina, prema kineskom kalendaru počinje 22....

GONG XI FA CAI: Nova 2023. godina, prema kineskom kalendaru počinje 22. januara, a završava se 9. februara 2024.

0
PODELI
Kineska nova godina godina Zeca 2023

Kinezi proslavom kineske Nove godine zapravo proslavljaju kraj zime i početak proleća, a sama proslava veoma podseža na karnevale sa Zapada.

Kinezima je stari kalendar odavno postao deo baštine, pomoću koga određuju samo svoje tradicionalne festivale i praznike poput Nove godine. Početak svake je početak nove zodijačke godine – dvanaestogodišnji ciklus u kojem je svaka godina nazvana po jednoj životinji.

Ova godina je godina Vodenog Zeca i trebalo bi da bude mirnija pošto zec simbolizuje mir, sklad, sreću, napredak, ali i strpljenje i plodnost. Smatra se lunarnom životinjom i simbol je podmlađenja, uskrsnuća, intuicije i ponovnog rođenja

Kineska Nova godina predstavlja porodični praznik i svi Kinezi planiraju da ga provedu u krugu najbližih. Zato su najveće migracije u ovom periodu, jer oni koji žive u drugim gradovima ili čak državama se vraćaju svojim kućama. Procenjuje se da svake godine preko 100 miliona Kineza nastanjenih širom sveta krene u ovo vreme ka rodnoj Kini što izaziva najveće migracije savremenog sveta.

Slavlje se završava 15-og dan nakon početka lunarne godine, kada je festival lampiona. Tada se u vazduh puštaju papirnate crvene svetiljke koje simbolizuju radost i blagostanje.

Običaj je da se prvog dana kineske Nove godine nosi potpuno nova odeća, kao simbol promene i rađanja nove godine. Kinezi su je mesecima ranije pripremili i pažljivo čuvali, a danas će u njoj prošetati gradom, obići rođake i prijatelje i jedni drugima čestitati praznik.

Cela Kina će danas prosto prštati od vatrometa i buke. Prema legendi, na taj način se tera čudovište Nian – pola zmaj, pola lav koje danas izlazi iz skrovišta kako bi napadalo ljude. Mitsko biće se takođe plaši i crvene boje, pa je to još jedan od razloga zbog čega će narednih dve nedelje svaki kineski dom biti okićen u ukrase ove boje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde