Naslovna Društvo Otvoren Degustaciono-edukativni centar, nova turistička ponuda Niša

Otvoren Degustaciono-edukativni centar, nova turistička ponuda Niša

0
PODELI
Otvoren Degustaciono-edukativni centar foto: GP018

Multifunkcionalni objekat, koji je finansiran kroz projekat Evropske unije EuPROPlus, otvorio je svoja vrata kako za turiste i posetioce koji žele da probaju hranu sa juga Srbija, tako i za učenike Ugostiteljske škole.

Gosti na otvaranju foto: GP018

Uz podršku Gradske opštine Pantelej i fondersku podršku organizacije EuPROPlus, koja finansira projekte lokalnog ekonomskog razvoja, Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša, realizovalo je projekat Degustaciono-edukativnog centra Niš.

Zainteresovanim posetiocima i turistima biće prezentovani „Zalogaji juga“, kao deo vredne i nadaleko poznate kulinarske tradicije ovog kraja i čitave jugoistočne Srbije.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede, navodi da je ovo važan korak ka plasiranju brendiranih proizvoda iz Srbije u svet.

„Srbija proizvodi jako kvalitetne i zdrave proizvode i do sada smo imali problem da te proizvode da ih geografski brendiramo. Ovaj projekat je veoma dobra stvar da se krene snažnije u to i da se naši proizvodi prodaju svuda u svetu. To je cilj, da se brendirani proizvodi sa juga Srbije prezentuju u svetu“, navodi Bogićević.

Otvaranju je prisustvovao i predsednik Skupštine dr Boban Džunić. On je naveo da će ovaj Centar pospešiti turističke potencijale.

dr Boban Džunić foto: GP018

„Ovo je prvi centar ove vrste koji je otvoren u Republici Srbiji i po nečemu je grad Niš prvi. Grad Niš će na ovaj način pospešiti turističke potencijale. Niš je poznat po dobroj hrani, kao i jug Srbije. Svedoci smo koliki je broj turističkih radnika koji učestvuje u ovom projektu i ja sam zahvalan ovom udruženju za sve šta su radili u proteklim godinama“, izjavio je Džunić.

Iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika navode da je cilj otvaranja Degustacionog centra umrežavanje lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja kako bi se plasirali brendovi sa juga Srbije širem spektru posetilaca.

Ančica Dimitrijević foto: GP018

Ančica Dimitrijević iz ovog udruženja navodi da će biti otvoren i jutjub kanal, koji će pomoći u prezentovanju svega onoga što se radi u okviru Degustacionog centra.

Nataša Stanković foto: GP018

Nataša Stanković predsednica Opštine Pantelej kaže da će ovaj objekat puno značiti učenicima Ugostiteljske škole, koji će u ovom objektu zajedno sa svojim profesorima održavati kulinarske radionice.

Evropska unija je kroz program EePROPlus izdvojila 55 hiljada evra za ovaj projekat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde