Naslovna Društvo Danas slavimo Bogojavljenje događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti...

Danas slavimo Bogojavljenje događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan

0
PODELI

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Prema predanju u bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.“

Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.

U narodu se praznikom Bogojavljenje završavaju nekršteni dani (12 dana posle Božića) kada nema krštavanja jer Isus Hrist još nije bio kršten. Zbog toga se ovaj praznik zove i Vodice ili Vodokršće.

Ta imena potiču od bogojavljenske vodice koja se tog dana u crkvi osveštava i deli narodu jer se veruje da ima čudotvornu moć.

U crkvama se sveti vodica
Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Ona se, prema verovanju, nikad ne kvari.

Plivanje za časni krst
Organizuje se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.

Predskazanje vremena
Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“
Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde